24 Mart 2001 Hürriyet Gazetesinden bir haber…

24 Mart 2001… İstanbul’da Müzik Öğretmeni Hüseyin Başkadem, Afyon’da ilk defa klasik müzik ve caz festivali düzenliyor…

 

İşte bu girişim, 24 Mart 2001 tarihli, bundan 21 yıl önce Hürriyet Gazetesinde yer alıyor…

Haberi başlığı ise “Afyon’un kültür delisi…” Haberi yapan İhsan Yılmaz…

 

İŞTE 24 MART 2001 TARİHİNDE HÜRRİYET’TE YER ALAN O HABER…

 

Afyon’un kültür delisi

İhsan Yılmaz

“Afyon’un artık bir Jazz festivali var. 1. Afyonkarahisar Jazz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem hayatını bu işe adamış bir müzisyen. Eşinden müzik tutkusu nedeniyle ayrılmak zorunda kalmış. Her hafta sonu Afyon’a giderek orada çocuklara ders vermiş ve bir çok kişi ona deli gözüyle bakmış. 2-9 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festivalin sponsorları ise lokumcudan Vali’ye kadar uzanan geniş bir kitle.

Afyonkarahisar Jazz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem tam anlamıyla hayatını müziğe ve Efyon’a adamış bir müzisyen. 2-9 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festival için işe neredeyse sıfırdan başlamış. Çocukluğunda ailesiyle sanat etkinliklerini takip etmek için hep Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlere gitmek zorunda kaldığını hatırlıyor. Şimdi bu güzergahı tersine çevirmenin hayalleri içinde ve ilk başarısını elde etmiş durumda.

Afyon’da 1968 yılında doğan Hüseyin Başkadem, ilkokulu babasının memuriyeti nedeniyle çeşitli illerde okuduktan sonra orta ve liseyi Afyon’da bitirmiş. Festival’den önce Afyon’da bir ilki de kendi yaşamıyla gerçekleştirmiş aslında. Bir arkadaşıyla Afyon Lisesi’nden konservatuara giden ilk öğrencileri olmuşlar. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı bitirdikten sonra yüksek lisens için İngiltere’ye gitmiş ancak aşık olduğu kızla evlenmek için Türkiye’ye dönmek durumunda kalmış.

MÜZİK TUTKUSU YUVASINI YIKTI

Eşi doktor olan Başkadem müzik tutkusu yüzünden evliliğini bitirmek zorunda kalmış. Kartal’da bir lisede müzik öğretmenliği yapmaya ve haftasonları da Afyon’a giderek çocuklara müzik dersleri vermeye başlamış. ‘‘Elin ayağın düzgün, neden kaset çıkarmıyorsun’’ yolundaki telkinlere yüz vermeyince hem evliliği bitmiş hem de adı neredeyse ‘Afyon’un delisi’ne çıkmış.

Böyle bir festival için gereken lokomotif kitleyi ders verdiği öğrencilerin ve onların ailelerinin zaten karşıladığına inanıyor. Yaklaşık 75 öğrenciye bugüne kadar müzik dersi vermiş.

Festivali adım adım ilerleyerek, adeta iğneyle kuyu kazarcasına gerçekleştirmiş:

‘‘Benim bir taş plak ve gramafon koleksiyornum var. Orada bir sergi açtım onlarla. Daha sonra klasik gitar günleri düzenledim. Ama bunlar bir türlü süreklilik kazanmadı. Bir gün Carrefour’da onarlı onbeşerli klasik müzik CD’lerinin 15-20 milyondan satıldığını gördüm. Bunları alıp 100 dolardan sattım ve festivalin ilk parasını böyle biriktirdim. Daha sonra Afyon esnafını dolaştım. Hiç ummadığım çevrelerden, zahirecisinden lokumcusuna varana kadar çeşitli kişiler destek oldular, çıkarıp para verenler bile oldu. Daha sonra Afyon Valisi Ahmet Özyurt’a gittim. Festival düzenleyeceğimi ve bu iş için 3 milyar liraya ihtiyacım olduğunu söyledim. Bana 10 milyar liralık destek vereceklerini söylediler. Küçük esnafından büyük işletmecisine kadar her kesimden destek alarak bu işe başladık.’’

Hüseyin Başkadem insanların iyi ve güzel şeylere karşı açık olduklarına inanıyor. Bunda da umduğunun tam tersi bir kitlenin desteğini almış. Okumuş ve aydın olarak kabul edilen kesimden çok halktan insanların desteğini bulmuş yanında.

Festival etkinliklerini ve konserleri Afyon Lisesi’nde gerçekleştirecek olan Hüseyin Başkadem bu lisenin başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere bütün mezunlarını bekliyor. Onların varlıklarıyla şereflendireceği bu etkinliğin Afyonlular için büyük bir motivasyon olacağını düşünüyor. Afyon’da artık sosyal yaşam, akşam olunca Yemek yiyip rakı içmenin dışına çıkacak.

KİMLER KATILACAK

1. Afyonkarahisar Jazz Festivali’ne Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenleri katılıyor. Neşet Ruacan-Nüket Ruacan festivalin ilk gününün konukları. Piyanist Selen Gülün ve Jazz Orkestresı, Yahya Dai Jazz Orkestrası, Oğuz Büyükberber Beşlisi ve Velvele Jazz Orkestrası, Ayşe Tütüncü, Sibel Köse ve Önder FocanAyten Alpman festivalde konser verecek sanatçılar. Festivalde ayrıca çeşitli yazarlar söyleşilere katılacak ve fotoğraf sergileri açılacak.”