Afyon’da Milli Sinema Günleri başladı, işte etkinlik programı

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Milli Sinema Günleri” etkinliği, Türk sinemasının önde gelen isimlerini ve film severleri bir araya getiriyor. Bu özel etkinlik, Türk sinema endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmayı ve sinema kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Etkinlik kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra paneller, söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenleniyor. AKÜ kampüsüne gelen sinema oyuncuları, yönetmenler, senaristler ve sinema eleştirmenleri, deneyimlerini paylaşarak sinema dünyasının çeşitli yönleri hakkında bilgi veriyor.

“Milli Sinema Günleri”, öğrenci ve sinema severler için büyük bir fırsat oluşturuyor. Bu etkinlik, sinema sanatını sevdirmeyi ve sinemacı adaylarına ilham kaynağı olmayı hedefliyor. AKÜ tarafından düzenlenen etkinlikle sinema sanatının ulusal çapta gelişimi desteklenmeye devam ediyor.

Katılımcılar, AKÜ’nün konukseverliğiyle Türk sinemasının geçmişinden günümüze uzanan serüvenini daha yakından tanıma ve sinema dünyasının iç yüzünü öğrenme fırsatı bulacaklar.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak ve program detaylarına ulaşmak isteyen sinema meraklıları, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin resmi haber sayfasını ziyaret edebilirler.

Uluslararası Sinema Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün himayesinde, Afyonkarahisar Valiliğinin desteğiyle düzenlenen “Milli Sinema Günleri” etkinliği, 16-18 Kasım 2023 tarihlerinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Etkinlik boyunca millî sinema yönelişinin elli yılı boyunca üretilen köşe taşı filmler gösterilecek ve ilki 1973 yılında Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) gerçekleştirilen Millî Sinema Açık Oturumunun ikincisi yapılacak. Milli sinema anlayışı ekseninde, Türk sinemasında yeni yönelişlerin, arayışların ve üslupların dile getirileceği oturumlarda, akademisyenlerin, sinema yazarlarının, tarihçilerin yanı sıra sektörü temsilen yapımcı, yönetmen ve senaristlerin yapacakları sunumlar çerçevesinde Türk sinemasının gelecek projeksiyonu üzerinde durulacak.

 Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda tertip edilecek açık oturumlara katılacak isimlerden bazıları: Salih Diriklik, Mesut Uçakan, İhsan Kabil, Sadık Yalsızuçanlar, Yıldız Ramazanoğlu, Üstün İnanç, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Yusuf Kaplan, Ahmet Özhan, Burçak Evren, Enver Gülşen, Nazif Tunç, Murat Pay, Ahmet Tezcan, Hüseyin Öztürk, Mesut Bostan, Atilla Gökbörü, Gülcan Tezcan, Faruk Güven, Erkin Yılmaz, Abdülhamit Güler, Veysal Battal, Burhanettin Güneş.

Öte yandan, üç gün sürecek Millî Sinema Günleri çerçevesinde, Afyonkarahisar şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan belirli salonlarda ücretsiz film gösterileri yapılacak. Gösterilecek filmlerden bazıları şöyle: “Birleşen Yollar”, “Çok Sesli Bir Ölüm”, “Minyeli Abdullah” (Yücel Çakmaklı), “Gençlik Köprüsü” (Salih Diriklik), “Reis Bey”, “Kelebekler Sonsuza Uçar”, “Suveydâ” (Mesut Uçakan), “Buğday”, “Bağlılık Hasan” (Semih Kaplanoğlu), “Çizme” (İsmail Güneş), “Bize Nasıl Kıydınız” (Metin Çamurcu), “Mommo – Kız Kardeşim” (Atalay Taşdiken), “Dilsiz” (Murat Pay), “Karınca” (Nazif Tunç), “Benim Küçük Sözlerim” (Bekir Bülbül), “Bir Düş Gördüm” (Murat Çeri), “Yücel Çakmaklı Belgeseli” (Sadık Battal), “Tay” (Nurullah Yenihan).

Uzun yıllar kopyasının kayıp olması sebebiyle seyirci karşısına çıkarılamayan, Tarık Buğra’nın senaryosunu yazdığı ve Yücel Çakmaklı’nın yönettiği, 1969 yılı yapımı “Kâbe Yollarında” isimli belgesel film, programın sürprizlerinden biri olarak Afyonkarahisar’da seyirci ile yeniden buluşacak. Etkinliğin son günü olan 18 Kasım tarihinde ise, tüm konuşmacı ve konuklarla birlikte Türk sinemasının temel meselelerinin konuşulacağı “Dünden Yarına Millî Sinema Pratiği” konulu bir forum düzenlenecek.

 

Etkinlik Programı

 

16 Kasım 2023, Perşembe, İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu

 Açılış ve Protokol Konuşmaları: 10.00

Açılış Konferansı

Salih Diriklik: “Millî Türk Talebe Birliği ve 50. Yılında I. Millî Sinema Açık Oturumu”

Birinci Oturum: 11.15-12.45

“Bugünden I. Millî Sinema Açık Oturumu’na Bakış”

Oturum Başkanı: İhsan Kabil

Konuşmacılar: Mesut Bostan, Burçak Evren, Mesut Uçakan, Burhanettin Güneş

İkinci Oturum: 14.00-15.30

“Millî Sinemada Sinema Tasavvurları”

Oturum Başkanı: Hüseyin Öztürk

Konuşmacılar: Yusuf Kaplan, Nazif Tunç, Enver Gülşen, Mutlu Kurnalı

Film Gösterisi ve Söyleşi: 17.30-19.00

“Kâbe Yollarında” (1969, Elif Film, Yön: Yücel Çakmaklı, Senaryo: Tarık Buğra)

Konuşmacı: Aliosman Emirosmanoğlu

 

 17 Kasım 2023, Cuma, İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu

 Üçüncü Oturum: 10.30-12.00

“Yücel Çakmaklı ve Millî Sinema”

Oturum Başkanı: İsrafil Kuralay

Konuşmacılar: Yıldız Ramazanoğlu, Veysal Battal, Mehmet Ali Karga, İhsan Koluaçık

 

 Dördüncü Oturum: 14.30-16.00

“Millî Sinema Üzerine Perspektifler”

Oturum Başkanı: Mutlu Kurnalı

Konuşmacılar: Murat Pay, Sadık Yalsızuçanlar, Abdülhamit Güler, Kâmil Engin

Değerlendirme ve Kapanış

 

Konuşmacılar: İhsan Kabil, Nazif Tunç

Söyleşi: 17.00-18.00

Konuşmacı: Ahmet Özhan

Takdim: Ahmet Tezcan

 

 18 Kasım 2023, Cumartesi, 10.30

 Forum: “Dünden Yarına Millî Sinema Pratiği”

Yönetici: İhsan Kabil