Afyonkarahisar yerel gazetelerinin Cumhuriyetin 100 yıllık yolcuğu

Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar Afyonkarahisar’da Cumhuriyetin 100 yılı dolu dolu etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamında Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde düzenlenen “Türkiye ve Afyonkarahisar Yerel Gazetelerinde Cumhuriyet’in 100 Yıllık Yolculuğu” isimli sergi, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

Serginin açılış kurdelesini; Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Vali Yardımcıları Uğur Kolsuz, Mehmet Keklik, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Dumlupınar BİLSEM Müdürü Hakan Gümüş, öğretmenler ve öğrenciler birlikte kesti.

Türkiye ve Afyonkarahisar’daki yerel gazetelere Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin nasıl yansıdığını göstermek amacıyla düzenlenen sergideki 85 gazete kupürü, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi ve Milli Kütüphane Dijital Sistemi üzerinden Dumlupınar Bilsem öğrencileri tarafından temin edildi.

-Gazeteler Bir Arşiv Belgesi

Açılış öncesi Dumlupınar BİLSEM Sosyal Bilgiler Öğretmeni Tuğçe Özden Çınar, serginin içeriği hakkında bilgi vererek, “Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi olarak gazetelerin bir arşiv belgesi olarak tarihi önemi noktasında öğrencilerimize bilinç kazandırmaya çalışıyoruz. Bugünkü sergimiz bu anlayışın bir ürünü olarak ortaya konulmuştur. Çünkü bizim bugün yaptığımız bu etkinliği yarın gazetelerinin sütunlarına taşıyacaklar ve bundan yıllar sonra Cumhuriyet’in 100. yılında Afyonkarahisar’da neler yapıldığını araştırmak isteyen bir araştırmacı gazetelerimiz aracılığıyla bugünkü sergimizin haberini görecekler” ifadelerini kullandı.

-Benim İçin Anlamı Büyük

Serginin kendisi için büyük anlam taşıdığını kaydeden Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde çok anlamlı bir serginin açılışını yapıyoruz. Benim için anlamı ayrıca büyüktür. Çünkü hem milli mücadelenin kilit bir şehrinin yöneticisi olarak Cumhuriyetin 100. Yılını kutluyoruz. Bu serginin benim için farklı bir yanı da var. Gazetecilik doktorası yapmış, geçmişte akademisyenlik yapmış bir Vali olarak bu sergiyi açacağım. Gazetelerin arşiv niteliğinde tarihe ışık tutan, tarihe tanıklık eden yönlerini gençlerimizin, yetişkinlerimizin tüm toplumun görmesi adına bu sergi önemlidir. Aynı zamanda yerel gazetelerimiz acıda, sevinçte, hüzünde, kederde, kahramanlıkta bizlerin geçmişten bu yana neler yaşadığımızı kadını ve erkeğiyle tüm toplum olarak o anki duyguları yansıtan bir arşiv niteliğindedir” dedi.

-Devletimiz Ebediyen Payidar Olsun

Serginin milli mücadele ruhunu da yansıttığını belirten Vali Yiğitbaşı, “Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah tüm Türkiye’de yerel gazetelerimizde hangi duyguların sütunlara taşınıp nasıl çıktığını o dönemin duygularını yaşamamıza bu sergiler vesile olacaktır. Atalarımızın milli mücadeleyi ne zorluklarla kahraman ordumuzun ve Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde verdiğini biliyoruz. Yerelde de; halkımızın erkeğiyle, kadınıyla genciyle ve yaşlısıyla Milli Mücadelede ön saflarda nasıl yer aldığını anlamış ve görmüş olacağız. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutluyorum. Devletimiz ebediyen payidar olsun” şeklinde konuştu.

Vali Yiğitbaşı’nın konuşmasının ardından kurdele kesimi yapıldı. Sergideki fotoğrafların incelenmesi ve fotoğraf çekimiyle program sona erdi.