Allı turna ya da flamingolar…

Türkçe Adı :Flamingo (Allı turna)
İngilizce Adı : Greater Flamingo
Bilimsel Adı : Phoenicopterus roseus

 

Arif Birsen

 

Türkülere, şiirlere “allı turna” ismiyle konu olan flamingo; gayet uzun, pembe bacakları, uzun boynu, pembe rengi ve kıvrık gagasıyla tanınır.

AfyonOlay Afyon haber sitesinden alınmıştır.

Uçarken oldukça kırmızı görünen kanat tüyleri ve siyah kanat telekleri fark edilir. Erişkinin renklenmesi, beslenmesiyle ilişkili olarak farklılık gösterir. Kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karoten maddesinin miktarına göre farklılık gösterir. Genci kahverengi renklerde, ergenleri beyazımsıdır. Sulak alanların çevresinde, sığ göl kıyılarında ve kıyılara yakın adacıklarda bulunur. Koloniler halinde üreyen bu tür yuvasını çamurdan yapar. Bilinenin aksine balıklarla değil gagası ile su ve çamuru filtre ederek omurgasızlar ve küçük kabuklular beslenir.

Ülkemizde, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmındaki çoğu sulak alanlarda bulunur. Ege’de Gediz Deltası’nda; Akdeniz’de Göller Bölgesi’nde, Akgöl ve Acıgöl’de; Doğu Akdeniz’de Akyatan ve Yumurtalık Lagünleri’nde; İç Anadolu’da Tuz Gölü’nde ve Seyfe Gölü’nde ürediği bilinmektedir. Akdeniz’in kıyı kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Güney Marmara’nın Ege kıyılarında geçit türüdür; Ege Bölgesi ve Doğu Akdeniz’de ayrıca kış göçmenidir. İlimizde Eber Gölü, Acıgöl ve Heybeli Termal Sulak alanlarında yoğun olarak görülür ve özellikle bahar aylarında izleyenler için görsel şölen sunar.

 

Kaynak: Karahisari Sahib Dijital Dergi / 2021 Sayı:2