1890’lı yıllardan beri Kızılay Maden Suyu

Savcı TÜRKMENOĞLU

Dünyaca meşhur maden suyumuzun adının “Karahisar” olduğu yıllardan kalma üç şişe…

1890’lı yıllardan itibaren Padişah Sultan II. Abdülhamid’in özel ilgi gösterdiği Karahisar Maden Suyu saray çevrelerinde bilinir olmuş. Şişelenip trenle başka şehirlere gönderilmeye başlanmış.

Şişelerin üçü de farklı dönemlere ait.

İlki Osmanlı Dönemi’nden itibaren kullanılmaya başlayan ve ilk dolum yapılan şişe. Üzerinde Osmanlıca ve Fransızca “Karahisar Maden Suyu” yazıyor.

Diğer şişeler Cumhuriyet Dönemi’nde imal edilen ve 1960’lı yıllara kadar kullanılan 1 litrelik maden suyu şişeleri. Üzerlerinde Türkçe ve Fransızca “Kızılay Karahisar Maden Suyu” yazısı okunabiliyor.

Sizi bilmem ama ben çocukluğumda bu şişelere bakkaldan gaz yağı doldurttuğumu hatırlıyorum. Sık sık elektriklerin kesildiği günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey gaz lambasına dolduracak gazyağı idi. Ve gazyağı da ağzı mantar tıpa ile kapalı bu şişelerde muhafaza edilirdi.

Kızılay sonraki yıllarda Karahisar ekini kaldırarak Kızılay Maden suyuna döndü.

Şimdilerde pet şişelerde envai çeşitte maden suyu üretse de biz hala Karahisar Maden Suyu olduğu günleri özlemle anıyoruz. Şişelere gelince, şimdilerde ancak koleksiyoncularda, bir de bizim gibi meraklılarında rastlayabilirsiniz.