Kent ve İnsan Dergisi ve Orhan Turan’ı hatırlar mısınız?..

İDRİS ÖZEK
AfyonkarahisarHaber Editörü

 

Kent ve İnsan Dergisi’ni hatırlar mısınız?..

2004-2005 yılları. Web tasarım konusunda merakımın artık yeni yeni gelişen asp sistemiyle hazır sistem ve basit arayüzle ürünlere dönüşme yılları benim açımdan.

O yıllarda, Afyon’da öğrencilik için bulunan ve aynı zaman da Türkeli Gazetesinde çalışan Orhan Turan’la kendinin isteği üzerine tanışmamız. Amacımız, Kent ve İnsan Dergisi’nin internet sayfasını hazırlamak, güncellemek.

Sanıyorum bir kaç defa güncellendi ama pek sağlıklı ve devamlılık sağlanamadı, sonra kapandı gitti.

Kent ve İnsan Dergisi, 2004 yılında Türkeli Gazetesinde çalışan ve o yıllarda şehrimizde öğrenci olan Orhan Turan tarafından yayınlandı.

2004 yılının Temmuz ayında başlayan serüven 14 sayı sürdü ve dergisinin son sayısı 2005’in Aralık ayında yayınlandı. Sonrasında da Orhan bey, bildiğim kadarıyla Afyon’dan büyük bir şehre, ulusal bir gazeteye gitti.

Ege Tv, Show Tv, Yeni Şafak’ta çalıştı, en son Sabah Gazetesinde.

Her dergi gibi, hele hele küçük bir Anadolu şehrinde böyle bir derginin başına gelebilecek olaylarla yayınına başlayan ve hikayesi sona eren bir dergi oldu, Kent ve İnsan…

Ama, yayında olduğu yıllar da göz önüne alındığında hem içerik, hem de tasarım ve baskı olarak kaliteli bir dergi idi.

Yıllar sonra, kendi blog sitesinde bu dergiyi “Matbaaya Bırakılan “Rehinle” Kurulan Dergi: Kent Ve İnsan” başlıklı yazısında konu alan Orhan Turan, bu olayı “Kent ve İnsan, 20’li yaşlarında gençlerin, idealleriyle mideleri arasında gidip geldiği o çetin öyküydü” olarak tanımlıyor.

Bundan yıllar önce, 18 yıl önceki olaylar… Orhan Turan, Kent ve İnsan’ı anlatmaya devam ediyor…

“Kent ve İnsan dergisi Temmuz 2004’te Afyonkarahisar‘da kuruldu. İşten kovulurken parasızdım. Evde eski Celeron işlemcili bir bilgisayarım, Epson marka tarayıcım vardı. Cebimde de bir Nokia 3310… Karşısına oturup, dergiyi bir gece sabaha kadar uyumadan arşivdeki özel haberlerimden bir kısmını da kullanarak tasarladım. Elbette baskı parası yoktu. Dergiyi basacağım matbaayı kim önerdi, nasıl buldum hatırlamıyorum. … … Matbaaya gittim. Beni tanımıyorlardı. Dolayısıyla peşin para olmadan da dergiyi basmayacaklarını söylediler. “Bilgisayarımı getirip ona teslim edebileceğimi, baskı sonrası parasını alamazsa, ona el koyabileceğini” söyleyince kabul ettiler. Dergi böylece basılabilmişti. Daha önce yaptığımız abonelere dergiyi ulaştırıp abone bedellerini tahsil eder etmez de ertesi gün baskı parasını ödemiştim. Dergi, 2006 başına kadar yayınını sürdürdü. Arada kesintiler olmakla birlikte toplam 14 sayı okurlarına ulaştı. 250, bazı sayılarda 500 adet baskı yaptı. 150’ye yakın abonesine posta ya da Aktif Dağıtım üzerinden ulaştı.  Dergide Afyonkarahisar‘ın çok değerli isimleri yazdı. Değerli mimar ve hocalarımız M. Ülküer Abi, Mustafa Ceylan ve arkeolog Ahmet İlaslı aynı zamanda Kocatepe Üniversitesi‘nden derslerine girdiğim değerli hocalarımdı…”

Bu vesileyle, şimdi Sabah’ta görev yapan Gazeteci arkadaşımız Orhan Turan’ı ve onun girişimi Kent ve İnsan Dergisi’ni hatırlamış olalım.

Şimdi, Orhan Beyin blogundan dergiyle ilgili bir kaç görsel paylaşım anılarımızı tazeleyelim…

Kent ve İnsan Dergisin ilk sayısı (Temmuz 2004)

Kent ve İnsan Yıl: 2 / Sayı: 14 / Aralık 2005… SON SAYI