“Afyon kebabı” tescillendi

Afyonkarahisar Belediyesi, coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunduğu Ağzıaçığı, Bükmesi, Kebabı, Patlıcan Böreği tescillendi

Böylece geleneksel tadı için gerçek bir ustalık ve yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren yöresel ürünlerimiz geleneksel metotlarıyla koruma altına alınmış oldu. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, başvuru ve onay süreçleri tamamlanarak coğrafi işaret tesciline hak kazanan ürünlerimizin Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’a hayırlı olmasını diledi.Afyonkarahisar’ı Türkiye’ye ve dünyaya bir gastronomi şehri olarak tanıtmaya devam edeceklerini dile getiren Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek,”Afyonkarahisar, tarihin, mermerin, termalin ve lezzetin başkenti olan bir şehir. UNESCO tarafından gastronomi alanında dünyanın 36. ülkemizin üçüncü tescilli şehriyiz. Şehrimizin lezzetlerine tescil belgesini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı olsun” dedi. 

Afyon Kebabı

Afyon/Afyonkarahisar Kebabı (Ramazan Kebabı); geleneksel tadı için yöreye özgü kebaplık pidesi, lokum kıvamında kuşbaşı eti ve bu etin suyuyla ıslatılan kebaplık pidelerin buluştuğu, yapım aşamalarında özel usuller gerektiren, Afyon iliyle özdeşleşerek yörenin adıyla anılan bir yemek çeşididir. Keza ilin adıyla birlikte anılmasıyla ün salmıştır.Afyon/Afyonkarahisar Kebabı (Ramazan Kebabı) bölgenin en meşhur et yemeklerinden olup kendine has lezzetini kültürel miras içerisinde halen sürdürmektedir. Keza Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) UNESCO tarafından 13 unsur içinde yer alan ‘Gezekler, Sohbet Geleneği/ Yaren’ gelenekleri kapsamında ulusal envanter adı ‘Sıra Gecesi’ olan kültürel etkinlik Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine alınmıştır.  

Afyon sıra gecelerinde sıra yemekleri hazırlanır ve ikram edilir. Sofralarda toplu yenen bu yemeğe ‘sıra yemeği’ adı verilir. Sıra yemeğinde, verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşitten 40 çeşite kadar yemek ikram edilir. Bu yemeklerden biride Afyon Kebabıdır. 

Günümüzde de halen davet, kutlama, taziye sofralarında başta gelen yemekler arasındadır. Ramazan ayında vazgeçilmez bir ana yemek çeşidi olarak ikram edildiğinden ‘Ramazan Kebabı’ olarak da anılır. Kebabın yapım aşamaları yöresel ustalık gerektirir.  Kebaplık pide hamuru, pidenin süreye ve sıcaklığa bağlı taş fırında pişirilmesi, kebaplık pidenin uygun sıcaklığa sahip et suyu ile yeterince ıslatılması yöresel el becerisine bağlıdır. Bu sebeple yöreyle ün bağı bulunan ürünün tüm üretim aşamaları belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir.