Orhan Yavuz öncülüğünde Afyonkarahisar’a yeni eğitim, kültür ve sanat merkezi

Afyonkarahisarlı duayen iş insanı Orhan Yavuz’un öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapsamında ilimize yeni bir eğitim, kültür ve sanat merkezi kurulması için ilk adımlar atılmaya başlandı.

Afyonkarahisarlı iş insanı Orhan Yavuz’un rehberliğinde, Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu (TAP) Genel Başkanı Mehmet Ali Danışman, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ve Seçkin Köse’nin organizasyonu ile çalışmaya yönelik ilk toplantı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

YAVUZ AİLESİNE AİT EV RESTORE EDİLDİ

Mecidiye Mahallesi’nde bulunan ve Orhan Yavuz’un ailesine ait olan tarihi binanın restorasyonunun tamamlanarak Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi ile işbirliği içerisinde Afyonkarahisar’ın eğitim, kültür ve sanat camiasına hizmet için hazır hale getirildiğini belirten TAP Genel Başkanı Mehmet Ali Danışman, “Değerli büyüğümüz Orhan Yavuz bey bu tarihi binanın Afyonkarahisar’ın geçmişini, geleceğe yansıtacak, ilimizin eğitim, kültür, sanat, basın, yayın, edebiyat gibi alanlarındaki değerlerini yaşatacak bir görev üstlenmesini arzu ediyor” dedi.

AFYON’A ÖNEMLİ BİR ESER KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ

Afyonkarahisar’da bu konularla ilgisi bulunan kişileri toplayarak çalışmanın ilk adımını atmak istediklerini belirten ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ise, “Bu toplantıda neler yapabileceğimizi, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini değerlendireceğiz. Sonrasında hep birlikte Afyonkarahisarımıza önemli bir eser kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi. Toplantıda ele alınan konuların bir rapor haline getirilerek Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’ne sunulacağı, Valilik, Belediye ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği içerisinde çalışmaların sürdürülebilmesi için çaba gösterileceği bildirildi. Yeni oluşturulacak olan eğitim-kültür merkezinde Afyonkarahisar’ın eğitim ve kültür tarihi, basın-yayın tarihi, iz bırakan kişiliklerin yansıtılması gibi konular hedefleniyor.

 

ORHAN YAVUZ KİMDİR?

1924 Yılında Afyonkarahisar’da doğdu. İlk ve Orta öğretimini Afyonkarahisar’da yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesinden 1949 yılında “İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1953’e kadar Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalıştı. Memuriyetten ayrıldıktan sonra müteahhit olarak yol, demiryolu, hava alanı, su ve petrol boru hatları gibi yapıların inşaatlarını gerçekleştirdi. 1954 Yılında Türkiye Mühendislik Haberleri dergisini ülkemiz yayın hayatına kazandırdı.

1958 Yılında dergi ve arşivini “İnşaat Mühendisleri Odası”na hibe etti. “Türkiye Mühendislik Haberleri” dergisi güçlü programı muhafaza edilerek (kurucusu: Orhan Yavuz) başlığı altında 60 yıl süreyi kapsayan günümüze kadar yayınına devam etmekte, ülkemizin en uzun ömürlü aylık yayın organı olarak görevini sürdürmektedir. 1954-1958 Yılları arasında İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMO Birliği yönetim kurullarında görev yaptı.

1964 Yılında “Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası” (İNTES) kurucuları arasında yer aldı. İNTES yönetim kurulunun ilk başkanı olarak görev üstlendi.

Afyon Eğitim Vakfı, Ankara Eğitim Vakfı, İTÜ Vakfı, Atatürk Vakfı, TEMA Vakfı, Deprem Vakfı, Türk Musikisi Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Bu vakıfların bir süre yönetim kurullarında görev yaptı. 2000-2002 yılları arasında “İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı” Yönetim Kurulu başkanlığı görevini üstlendi. 2008 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi senatosu, oybirliği ile aldığı kararla “Fahri Doktor” ünvanına layık gördü.

Türkiye Kızılay Derneği, İTÜ Mezunları Derneği, İnşaat ve Tesisat İşverenleri Sendikası (İNTES) ve İTÜ Yüksek Mühendisleri Birliği Vakfı kuruluşlarının onur üyesidir. İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiği dönemde teknik eğitimdeki kitap eksikliğini gözlemlemesi sonucu 2005 yılında “Orhan Yavuz Teknik Eğitim Vakfı”nı kurdu. Vakıf halen en tanınmış yabancı üniversitelerde kullanılan ders kitaplarını dilimize kazandırmaya, öğretim üyelerinin telif ders kitaplarını yayınlamaya, muhtaç öğrencilerimize burs vermeye devam etmektedir.

Günümüzde Orya Holding A.Şirketine bağlı olan demir-çelik, enerji, inşaat, deniz ve kara taşımacılığı, tarım ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarını yönetmektedir.

Türk Kızılay Derneği onur üyesidir ve birçok sosyal yardım ve kalkınma projesine aktif olarak destek vermektedir. 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından mesleğe katkılarından dolayı “Fahri Doktor” ünvanına layık görülmüştür.

Sosyal Sorumluluk OYTEV – Orhan Yavuz Teknik Eğitim Vakfı ORYA HOLDİNG kurucusu Mühendis Orhan Yavuz tarafından 2007 yılında kurulmuştur. Vakfın amacı; başta eğitim-öğretim olmak üzere, toplumun uygarlık düzelini yükseltmeyi hedefleyen sağlık, kültür, sanat ve bilim alanlarındaki araştırma ve faaliyetlere destek olmaktır. Bu amaç doğrultusunda, maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere burs verilmekte, ihtiyacı olan okullara sosyal yardımlar yapılmaktadır. Ayrıca İTÜ iş birliği ile ders kitaplarının çeviri ve basım çalışmalarına katkıda bulunulmakta, bilimsel araştırmalarıyla öne çıkan akademisyenler ödüllendirilmektedir. OYTEV Bakanlar Kurulu tarafından ‘Kamuya Yararlı Vakıflar’ statüsünde değerlendirilmiştir.