“Afyon patlıcan böreği” tescillendi

Afyonkarahisar Belediyesi, coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunduğu Ağzıaçığı, Bükmesi, Kebabı, Patlıcan Böreği tescillendi

Böylece geleneksel tadı için gerçek bir ustalık ve yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren yöresel ürünlerimiz geleneksel metotlarıyla koruma altına alınmış oldu. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, başvuru ve onay süreçleri tamamlanarak coğrafi işaret tesciline hak kazanan ürünlerimizin Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’a hayırlı olmasını diledi.Afyonkarahisar’ı Türkiye’ye ve dünyaya bir gastronomi şehri olarak tanıtmaya devam edeceklerini dile getiren Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek,”Afyonkarahisar, tarihin, mermerin, termalin ve lezzetin başkenti olan bir şehir. UNESCO tarafından gastronomi alanında dünyanın 36. ülkemizin üçüncü tescilli şehriyiz. Şehrimizin lezzetlerine tescil belgesini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı olsun” dedi. 

Afyon Patlıcan Böreği

Afyonkarahisar ilinin geçmişinde davet sofralarının baş tacı konumunda olan Patlıcan Böreği günümüzde de aynı şekilde kültürel mirası korunarak evlerde, yöresel lokanta ve konaklarda yapılan özgün, etli ve sebzeli bir ana yemektir. Patlıcan bölgesel şivede ‘badılcan’ olarak söylendiğinden ‘badılcan böreği’ olarakta bilinir. Yeterince kızartıldıktan sonra doğranan patlıcanlar yumurta, kıyma, maydanoz ve baharatlar ile karıştırılır. Oluşan kitle börek gibi pişirme kabına yayılır ve üzerine yeşilbiber, dilimlenmiş domates ilavesinden sonra kontrollü şekilde fırına verilerek pişirilir. Börek gibi dilimlenerek sıcak servis edilir.  

Afyon Patlıcan Böreği standart böreklerde olduğu gibi un içermez. Unun yerini patlıcan alır. Yine bilinen böreklerde olan hamur kitlesi gibi homojen hale getirilmez. Keza içeriğindeki malzemelerin lezzeti yerken ayrı ayrı alınacak kadar karıştırılır. Yumurta ile börek kıvamını alır. Patlıcanların yeterince kızartılması, börek kitlesinin karıştırılması, pişirilmesi aşamaları dahil tüm sürecin ustalık becerisi gerektirmesi nedeniyle, Afyon Patlıcan  Böreğinin tüm aşamalarının belirtilen coğrafi sınır içinde gerçekleşmesi gerekir.