Yaşayan efsane, Emirdağlı Ozan Yoksul Derviş

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı Karacalar köyünde yaşayan halk OzanıYokusul Derviş’in ünlü sanatçı Kubat’ın amcası olduğunu biliyormuydunuz? Yaşarken heykeli dikilen ender halk ozanlarından biri olan Yoksul Derviş.

Yoksul Derviş amcam


Karacalar köyünde yaşayan Yoksul Derviş’I ünlü sanatçı Kubat şöyle tarih ediyor, “Yoksul Derviş benim amcam. Benim için amcanın ötesinde bir dost, bir öğretmen ve bir gönül adamı. Benim bu günlere gelmemde Yoksul Derviş’in çok büyük emekleri var. Onun şiirleri, türküleri ve saz ustalığı beni sanatın içine çekti ve bu günlere geldim. Onun için neyapsam azdır. Ben Yoksul Derviş’in amcam olmasından dolayı ne kadar gurur duysam azdır. Yoksul Derviş amcam olmasaydı onun gibi bir aşık ozanı tanımak için elimden geleni yapardım. Günümüzün Yunus’u, Veysel’i Karacaoğlan’ı Yoksul Derviş’tir” dedi.

Mahçup aşık


Adı yaşayan efsaneye çıkan, hayatı ve eserleri için kitap yazılan ve Karacalar köyünde heykeli yapılan Halk Ozanı Aşık Yoksul Derviş, mutavazı ve mahçup tavırları ile sürekli gözlerden uzak durmaya çaba göstermeye çalışan bir gönül adamı. Onu gören herkes büyük küçük elini öpmek için yarışırken, Yoksul Derviş halkın arasında sıradan sadec bir yaşam sürmeye çalışıyor. “Ne yapayım ben böyle bir insanım” diyen Yoksul Derviş çoktan gönüllere girmiş bir ozan.

Yaşarken heykeli dikilen ilk aşık
Emirdoğ Karacalar köyünde 1943 yılında dünyaya gelen asıl adı Şemsettin Kubat olan halk ozanı aşık Yoksul Derviş, hiç okula gitmeden Osmanlıca, Arabça ve Türkçe okuma yazmayı öğrenir. Kurtuluş savaşı sıarasında Yunasnlılar tarafından kurşuna dizilerek şehit edilen dedesi Hacı Mustafa Efendiden kalma eski harfli “Yunus Emre” kitapları ile okuma yazmayı öğrenir. 1966 yılından sonra saz çalmaya başlayan Yoksul Derviş, bir yandan Hazreti Muhammet’i överken bir yandan Hazreti Ali’ye bağlılığını anlatıyor, Atatürk, bayrak ve vatan sevgisi ise bambaşka yüreğinde. O yaşarken heykeli dikilen ilk halk ozanlarından biri olarak tarihteki yerini şimdiden almayı başardı. Bazı şiirleri Belçika’da Fransızca basıldı ve orada çok büyük bir ilgi gördü.

Kaynak: afyonolay.com