Afyonkarahisarlı fikir ve dava adamı: Aykut EDİBALİ

Aykut EDİBALİ, Afyonkarahisar’ımızın yetiştirdiği önemli isimlerden biridir, Türk siyaset ve düşünce alanında önemli hizmetlerde bulunmuş, yeni düşünce hareketleri oluşmasında öncü olmuş, Türk siyaseti ile fikir dünyasına önemli isimler kazandırmış, milliyetçi, mukaddesatçı ve demokrat fikirleriyle ön plana çıkmış, siyasetçi, düşünce adamı, gazeteci, yazar ve hukukçudur.

Düşünceleri, kitapları, yayınları, fikirleri ile Türk Gençliğine yol göstermeye çalışmış, ancak kurduğu siyasi partilerde aldığı oy itibariyle aynı başarıyı gösterememiştir.

Hasılı, Afyonkarahisar’ımızın yetiştirdiği önemli bir değer olan Sn. Aykut Edibali, her kesimden insanın kabul ettiği üzere; özgün, milli, başarılı, öncü ve örnek bir fikir ve dava adamıdır.

Aykut EDİBALİ kimdir?

Aykut Edibali, 13 Nisan 1942 tarihinde Afyonkarahisar-Sandıklı’da doğmuştur. Babası Ali Edibali, annesi Rahime Edibali’dir. Afyon Dumlupınar İlkokulundan 1953 yılında, Merkez Ortaokulundan 1956 yılında, Afyon Lisesinden 1959 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden de 1963 yılında mezun oldu.

Mezun olduktan sonra yeni bir siyâsi hareket başlattı. Lideri olduğu bu hareket “Yeniden Milli Mücadele” ismiyle Türk fikir, düşünce, ideoloji, siyasal ve sosyal hayatında yerini etkili ve güçlü bir şekilde aldı.

1970 yılında Otağ Yayınevi ve tesislerini kurdu. 3 Şubat 1970 tarihinde “Yeniden Milli Mücadele” dergisini çıkarmaya başladı. Aykut Edibali, Yeniden Milli Mücadele, Bayrak, Pınar, Çınar, Gerçek, Çağrı dergilerinde başyazılar yazdı.

1974 yılında yazdığı “Türkiye’nin Kıbrıs Politikası ne olmalıdır” kitabında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını ve adanın ilhakını önerdi.

Mart 1975 de Yeni Ortam Gazete ve Matbaacılık tesislerini satın alarak çıkardığı Bayrak Gazetesi, 4 yıl günlük yayını sürdürdükten sonra haftalık Gazete’ye dönüştü.

“Yeniden Milli MücadeIe” kadroIarı 24 Mart 1984 tarihinde Islahatçı Demokrasi Partisini kurdu. Bu partide Kurucu GeneI Başkanı olarak hizmetlerini sürdürdü.

1991 yılında Islahatçı Demokrasi Partisi Genel Başkanı olarak, Partisi, Refah Partisi ve Milliyetçi Çalışma Partisi arasında üçlü ittifakın kurulmasında büyük çaba gösterdi ve seçimlere Refah Partisi çatısı altında ittifak ile girildi.

6 Kasım 1991 tarihinde Refah Partisi Kayseri milletvekili olarak 19. dönemde milletvekili seçilerek TBMM‘ye girdi. Daha sonra istifa ederek, 1992 yılında Barış ve Birlik Partisini kurarak genel başkan oldu.

23 Kasım 1992 tarihindeki Islahatçı Demokrasi Partisi’nin ikinci olağan kongresinde Birlik ve Barış PartisiBayrak Partisi ve Millet Partisi birleşerek “Millet Partisi” adını aldı ve Genel Başkanlığına Aykut Edibali seçildi. Tüm kongrelerde olduğu gibi yine Millet Partisinin Mayıs 2012’de yapılan kongresinde tek liste ile aday oldu ve Genel Başkanlığa tekrar seçildi.

Aykut Edibali, 1975 yılında hukukçu ve yazar Filiz Kapusuzoğlu ile evlendi. Üç kız, üç erkek çocuğu vardır.

Kitapları : 

  • Türkiye’nin Kıbrıs Politikası ne olmalıdır
  • Sosyal Sistemlerin Temelleri
  • Milli mücadelede Kadroların Vazifeleri
  • Komünist İhtilale Karşı Tedbirler
  • İlmi Sağ
  • Kadroların Vazifeleri
  • İnkılap İlmi
  • Milli Mücadelenin stratejisi
  • Birlik Davamız
  • Kuran’ın Aksiyon Öğretisi
  • Beş Çayı