1938’de Fransız Arkeolog Emilie Haspels, Emirdağ Yazılıkaya’da kazı yapmış

Savcı TÜRKMENOĞLU

Taşpınar Dergisi / Yıl 2017 / Sayı 19

28 Nisan 1938 tarihli Atatürk imzalı bir kararname. Afyonkarahisar Emirdağ’a bağlı Yazılıkaya köyünde Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün önceki yıllarda yaptığı kazıların yenileme iznine dair bir vesika. Kazıyı yapan bayan Arkeolog Emilie Haspels.

Yazılıkaya gerek köy içerisinde gerekse çevresinde yer alan Frig Kaya Anıtları bakımından sembol yapıların bulunduğu önemli bir yerleşim yeri. Bölge MÖ 7. yüzyılda önemli bir merkez olmuş.

Belgede dikkat çekici bir ayrıntı var. Afyonkarahisar Emirdağ’a bağlı Yazılıkaya köyü ifadesi. O tarihlerde Yazılıkaya Emirdağ’ın Bayat bucağına bağlı. Yani Afyonkarahisar’a. Bugün ise Eskişehir’in Han ilçesine bağlı. Şimdilerde dilimizden düşürmediğimiz Frig Vadisi’nin idari bakımdan bir bütünlük içerisinde olması ve Yazılıkaya’da ilimize bağlı kalması gerekirken ne yazık ki 1963 yılında önce Eskişehir Çifteler ilçesine daha sonra yeni kurulan Han ilçesine bağlanmıştır.

Yazılıkaya bugün tek başına gerek hafta içi gerekse hafta sonları Türkiye’nin dörtbir tarafından binlerce misafiri ağırlayan önemli bir merkez. Pek çok tur şirketinin gezi noktasında ön sıralarda yeralıyor. Frig Vadisi’nin özenle korunmuş anıtları burada bulunuyor.

Not: Belgede ismi geçen Emilie Haspels’in kazı notları ve günlükleri geçtiğimiz yıllarda ‘’FRİGYA’’ adı ile Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturuldu.

BCA:Fon No:301812 Kutu No:13 Dosya No:36 Sıra No:10