Afyonkarahisar Kitap Fuarı, Afyon Motor Sporları Merkezi’nde açıldı

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı himayelerinde 2 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında bu yıl 4. kez düzenlenen Afyonkarahisar Kitap Fuarı, Afyon Motor Sporları Merkezi’nde, 200’e yakın yayınevi, 100’den fazla yazarın katılımıyla çok sayıda yazarın söyleşi ve imza etkinliklerinin yapılacağı zengin bir içerik ile kitapseverlerin ziyaretine açıldı. Çeşitli yayınevi ve seçkin yazarlara ait kitaplar ile hem çocuklara, hem de gençlere yönelik etkinliklerin yer alacağı 4. Kitap Fuarının açılışı renkli görüntülere sahne olurken, her yaştan ziyaretçinin de akınına uğradı.

Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi ile başlayan açılış programında ilk olarak AS Fuarcılık ile Kocatepe Kitap ve Kültür Sarayı adına Mehmet Abdioğulları söz aldı. Fuarın içeriği hakkında bilgiler verdi.

Ardından Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek söz aldı. Fuarın Afyonkarahisar’a, ailelere, öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

İl Genelinde 57 bin 572 üye sayımız mevcut

Son olarak söz alan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı: “Afyonkarahisar;  Şehit aileleri adına en fazla kütüphanenin açıldığı, her bir eğitim kurumunda oluşturulan kütüphaneleri, İl ve İlçe Halk Kütüphaneleri, Kitap Kafe ve Gezici Kütüphanesi, hayırsever iş insanları tarafından oluşturulan kütüphaneleri, Şehir kimliğine ilişmiş basit bir mimari dekordan daha ziyade sosyal ve tarihsel bir hakikatin simgesi olacak Millet Kütüphanesi çalışmaları ile Kitap Şehri olma konusunda iddialı bir şehir olduğunu adeta kanıtlıyor. Afyonkarahisar, şehir merkezinde 1971 yılında yapılan yetişkin bölümü, çocuk bölümü, internet salonu, süreli yayınlar salonu ve Millet Kıraathanesinin yer aldığı bir kütüphaneye sahip. 31 bin 753 üye sayısı, 97 bin 532 kitap sayısı ile İl merkezinde kitapseverlerimize hizmet veriyor. Yine il geneline bakarsak 310 bin 329 kitap sayımız, 57 bin 572 üye sayımız mevcut” dedi.

Televizon ve İnternete Daha Çok Vakit Ayrılıyor 

Ülkemizde kitap okuma üzerine yapılan araştırmalardan bahseden Vali Yiğitbaşı: “2006, 2011 ve 2016 yıllarında Ali ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Aile Yapısı Araştırması kapsamında elde edilen sonuçlara bakıldığında Türkiye’de hane halkı üyelerinin birlikte sıklıkla yaptıklarını belirttikleri faaliyet TV seyretmektir (%40). İkinci sırada ise %25 ile akraba ziyareti geliyor. Aile bireylerinin birlikte en az yaptıkları faaliyet ise sinema veya tiyatroya gitmektir. Kitap okuma ise bu sonuçlarda ne yazık ki ilk sıralarda yok. Türkiye ve Dünyada internette geçirilen süreleri kıyaslarsak; Dünya ortalaması günlük 6 saat 54 dakika iken bu oran Türkiye’de 7 saat 57 dakikadır. Yine günlük sosyal medyada geçirilen sürede dünya ortalaması 2 saat 25 dakika iken bu süre ülkemizde 2 saat 57 dakikadır. Türkiye’de günlük kişi başı ortalama 4 saat 33 dakika televizyon izleniyor. Dünyada günlük ortalama televizyon izleme süresi 2 saat 54 dakika. Yani Türkiye tüm dünyadan her gün 1,5 saatten daha fazla televizyon izliyor. “Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı” isimli çalışmaya göre, Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap, 235’inci sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kitap Okumayı Günlük Yaşamın Bir Parçası Haline Getirelim

Velilere de seslenen, okuma alışkanlığın kazandırılması amacıyla çocuklarla birlikte okumayı günlük yaşamın bir parçası haline getirmek gerektiğini belirten Vali Yiğitbaşı: “Biz okuma alışkanlığını evde, okulda, toplumda öğreniyoruz. Okuma kültürü nerde başlar sorusuna verilen en yaygın cevap tabii ki ailedir. Anne ve babalara bu noktada büyük görev düşüyor. Ebeveynin kitaptan aldığı haz ve duyduğu neşe çocuğuna bulaşacaktır. Kitap sevgisini aşılamak için kitap alışverişlerini birlikte yapmak, çocuğa ait bir kütüphane oluşturmak, kitaptaki öyküler üzerine sohbet etmek, birlikte kitap okuma saatleri yapmak çok önemli. Kitap Fuarları da okuma alışkanlıklarının kazanılmasında önemli bir mekansal alan olarak karşımıza çıkıyor.  Okuma alışkanlığımızın kazandırılması amacıyla çocuklarımızla birlikte okumayı günlük yaşamın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Nitekim, evde kitap okunduğu bir ortamda 4 yaşındaki bir çocuğun kitap okunmayan evlerde bulunan yaşıtlarına göre yaklaşık 32 Milyon daha fazla kelime duyması, okuma serüvenlerine erken yaşlarda başlamamızın ve çocuklarımızın hayal gücüne olan katkısının ne kadar önemli olduğunun bilimsel kanıtı olarak karşımızda çıkmaktadır” diye konuştu.

Kitapla Geçirdiğimiz Günler Kadar Dolu Gün Yoktur

Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda anne ve babanın çocuğa kitap okuyarak geçirdiği günlük 20 dakikalık diyaloğun faydasının diğer medya araçları ile karşılaştırılamayacağı ortaya konmuştur. Reading Worlwide’dan aktarıldığına göre, Kitapla Başla projesine katılan çocukların %68’i kitap okumayı en sevdikleri aktivite olarak değerlendirirken, projeye katılmayan çocukların en sevdikleri aktivitelerde kitap okuma oranı ise %21 düzeyinde kalmıştır.  Çok sevdiğimiz kitaplarla geçirdiğimiz günler kadar dolu dolu yaşanmış başka bir zaman yoktur.  10 süreyle sizleri misafir edeceğimiz Kitap Fuarımız süresince bu zamanı doya doya yaşayabileceğimiz bir ortamın sunulmasında başta belediye başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Okuyanı, ziyaret edeni ve tüm katılımcıların maksimum fayda sağladığı bir kitap fuarı olmasını diliyorum.”

Yeni Proje Müjdesi

Konuşmasını noktalamadan önce yeni projesiyle ilgili bir de müjde veren Vali Yiğitbaşı, küçük yaşlarda anne babayla kitap okumayla ilgili bir projeyi kısa sürede hayata geçireceğini, çalışmaların başladığını söyledi.

Vali Yiğitbaşı’nın konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesildi. 55 stantta 200 yayınevinin yer aldığı fuar alanında incelemelerde bulunan Vali Yiğtibaşı ve protokol üyeleri, stantları tek tek dolaşarak fuarın gidişatı hakkında bilgiler aldı.

4. Kitap Fuarı 5 Haziran tarihine kadar her gün 09:00-20:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Fuar kapsamında 28-29 Mayıs ile 4-5 Haziran tarihlerinde Frigya’ya ücretsiz gezi düzenlenecek.

 

BASIN BÜLTENİ