01.07.2006 tarihinden bir haber: “Afyonkarahisar yeni ismine alıştı…”

Hatırlanacağı üzere, Afyon ilimizin ismi, 6 Ocak 2005 tarihinde TBMM’den geçen ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan yasa ile Afyonkarahisar olarak değiştirilmişti.

“Geçmiş zaman olur ki” bölümümüzde 01.07.2006 tarihinde ajanslardan geçen ” Afyonkarahisar Yeni İsmine Alıştı” başlıklı haber var…

Haber şöyle…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen yasayla “Afyon” olan adı Afyonkarahisar olarak değiştirilen kent, yeni ismine alıştı.


Kentte bulunan resmi dairelerin birçoğu tabelalarını “Afyonkarahisar” olarak değiştirirken, Vali Muzaffer Dilek ise Afyonkarahisar isminin giderek yaygınlaşacağını söyledi.

Afyon ilinin ismi, 6 Ocak 2005 tarihinde TBMM’den geçen ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan yasa ile Afyonkarahisar olarak değiştirilmişti. Aradan geçen 1 buçuk yılın ardından vatandaşlar, Afyonkarahisar ismini benimsedi. Kentte bulunan resmi daireler ve işyerlerinin birçoğu tabelalarını Afyonkarahisar olarak değiştirirken, karayollarındaki tabelaların değiştirilmesi çalışmaları da devam ediyor. Afyonkarahisar, içinde bulunan 14 harfle de Türkiye’nin en uzun isimli kenti ünvanını koruyor. Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, Selçuklular, Osmanlılar ve Cumhuriyetin ilk yıllarından 1950’li yıllara kadar kullanılan Afyonkarahisar isminden vazgeçilemeyeceğini söyledi.REKLAM


Kentlerin isimlerinin tarihleriyle ilgili olduğuna dikkat çeken Vali Dilek, “Dünyanın en kalitesi afyonu bu kentte üretilmektedir. Karahisar ise bizim tarihimizdir. Bunların birleştirilmesi için çok çaba gösterdim. Milletvekilleri de benim düşüncelerime tercüman oldu. Bir maliyet olacağı gündeme geliyor. Para herşey değildir. Bunlar somut olmayan kültür varlığıdır. Bunları korumak da bizim görevimizdir. Bunlara takılarak isimden vazgeçmemiz olmazdı. Afyonkarahisar’ın köklü bir tarihi var. Büyük Atatürk’ün Nutku’nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950’den sonra Afyonkarahisar’a bağlı ilçeler kurulurken, ‘Afyon iline bağlı falan ilçe’ kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş. Biz doğruyu yerine koyduk” dedi.

Afyonkarahisar ismine alıştığını belirten Dilek, “Yeni isim bizi daha iyi tanımlıyor. Coğrafyamızı daha iyi kapsıyor. Anadolu’nun kilidi konumunda olan ilimizin adı, tarihi ismiyle çok uyuştu. Bende bunu mutlulukla değerlendiriyorum. Her konuya olduğu gibi eleştiriler olur ama eleştirilerin haklı kaynağının olduğunu düşünmüyorum. Afyonkarahisar ismi giderek yaygınlaşacaktır. Bırakılması son 50 yılın işiyle, yeni halinin kullanılması bana göre daha kolay olacaktır. Afyon sözcüğünün olumsuz çağrışımı var. Böyle bir sıkıntıdan kurtulduk. Vali olarak hitap ederken, ‘Saygıdeğer Afyonkarahisarlılar’ diye söylemek ayrı, ‘Afyon’un değerli sakinleri’ demek ayrı. Ben Afyonlular lafını hiç kullanmadım. O laftan da hoşlanmıyordum. Afyonkarahisar ismi beni rahatlattı” diye konuştu.