Selkisaray’da Büyük Taarruz’a şahitlik eden 370 yıllık emanet: Gazi Ağaçlar

İdris ÖZEK

Gazi Mustafa Kemal’in, büyük Türk Milletini arkasına alarak 26 Ağustos 1922 günü Kocatepe’den başlattığı Büyük Taarruz Harekatı’nda Afyonkarahisar – Altıntaş ve Dumlupınar üçgeninde beş gün beş gece aralıksız devam eden savaş Başkomutan Meydan Muharebesi ile sona erer.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve Kahraman Mehmetçiğin kesin zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve sonrasında Başkomutan Meydan Muharebesi; Genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına temel teşkil eder.

Tarihi Milli Park içinde kalan alanlar, emperyalist işgal güçlerinin Anadolu’dan atılmasıyla sonlanan Milli Kurtuluş Savaşımızın en önemli bölümünü oluşturan; 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzun başladığı bölge ile 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinin geçtiği bölgelerdir.

Milli Park’ın kaynak değeri, arazinin jeolojik yapısı ve bitki örtüsü ile desteklenmekte…  Milli Parkın Afyon bölümü, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararları, Dumlupınar bölümü ise Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararları ile 1. derece Tarihi Sit alanı olarak tescil edilmiş.

Milli Park 40.940 Ha. Alanı kapsıyor, Kocatepe ve Dumlupınar bölümü olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın Kocatepe Bölümü Afyonkarahisar sınırları içinde kalıyor ve Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Zafer Müzesi, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, ve Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinden oluşuyor.

Kütahya ili sınırları içinde bulunan Dumlupınar Bölümünde ise Zafertepe Anıtı, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), Dumlupınar Müzesi, Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi ve Dumlupınar Şehitliğinden oluşuyor.

Afyon’dan Yıldırımkemal köyüne ulaşıldığında, burada bulunan Yıldırım Kemal Şehitliği de Milli Park içerisinde koruma altında. Yıldırımkemal Köyü, Afyon-Kütahya sınırında, yolun Kütahya tarafında Selkisaray, Kağnıcı mezraları ile Hamurköy Dumlupınar ilçesine bağlı ama bu köylerde yaşayanlar, gündelik işleri için sık sık Afyon’a gelir giderler.

Fotoğraf: İdris ÖZEK

Selkisaray Köyüne girdiğinizde sizi, Milli Parklar Bölge Müdürlüğünün büyük bir tabelası karşılıyor. Çünkü, köy girişindeki 8 kavak ağacı, Büyük Taarruz’a tanıklık etmiş, 370 yıllık dev gövdeli 36 metre yüksekliğindeki Kara Kavak Ağaçlarında şarapnel ve mermi izlerini görebilirsiniz.

Fotoğraf: İdris ÖZEK

Daha önce, bu ağaçlardan 10 tane vardı. Ancak, nedenini bilmediğimiz bir şekilde bu ağaçlardan iki tanesi kesilmiş. Şu anda 8 ağaç burada bulunuyor ve gayet güzel ve sağlıklı görünüyor.

Rivayet odur ki, daha önce burada bulunan 2 ağacı kestiren köy muhtarı, vefat ederken “asker halüsünasyonları” görmüş ve çevresinde bulunanlara bunu anlatarak çok korktuğunu söylemiş. Bu olaydan sonra da kimse bu ağaçlara dokunamamış.

Köy halkı, Büyük Taarruz’daki çarpışmalara şahitlik eden bu ağaçlara “Gazi Ağaçlar” diyor.

370 yaşında olduğu düşünülen Gazi Ağaçların ortalama boyu 36 metre, gövde çapı 130 cm. tepe çapı ise 20 metre.

Fotoğraf: İdris ÖZEK

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından, Başkomutan Milli Parkında Selkisaray Mola Noktası olarak belirlenen bu noktaya ulaşım çok kolay…

Afyon-İzmir karayolunda 35. Km.’de Düzağaç içinden ya da 37. Km.’de Karacaören mevkiinden sağa Yıldırımkemal istikametine döndiğünüzde ana yolu takip ediyorsunuz. Yıldırımkemal Köyünde Yıldırım Kemal Şehitliğinin ziyaretten sonra yine asfalt ana yoldan devam ettiğinizde, yolun sağ tarafında Selkisaray Köyü, tren yolu kenarında karşınıza gelecektir. Köyün girişindeki 8 Gazi Ağaç sizleri karşılayacaktır.

Bu vesileyle tüm şehitlerimizi, vefat eden Gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum… Ruhları şad, mekanları cennet olsun…

Kaynakça:

http://bolge5.ormansu.gov.tr/5bolge/AnaSayfa/BTMParki.aspx?sflang=tr

http://baskomutan.tabiat.gov.tr/