Büyük Taarruz’un geçtiği bölgeler: Başkomutan Tarihi Milli Parkı

 Artık hayatını tamamlamış ve mirasının paylaşılması zamanın geldiği ne inanılan bir ulusun ve bu ulusun lideri ulu önder ATATÜRK’ ün 26 Ağustos 1922 günü Kocatepe den başlattığı Büyük Taarruz Harekatı’ nda 27 – 28 Ağustos’taki kanlı muharebeler sonucu 27 Ağustos’ta Afyonkarahisar alınır.

Afyonkarahisar – Altıntaş ve Dumlupınar üçgeninde beş gün beş gece aralıksız devam eden savaş Başkomutan Meydan Muharebesi ile sona erer. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve Kahraman Mehmetçiğin kesin zaferi ile sonuçlanan Başkomutan Savaşı; Genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına temel teşkil eder.

Kurtuluş savaşının geçtiği yerlerdeki tarihi olgular  Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın ana kaynak değerini oluşturur. Milli Park 40.940 Ha. Alanı kapsar, Kocatepe ve Dumlupınar bölümü olmak üzere iki bölümdür.

Jeolojik ve Jeomorfolojik yapısı ile sosyo – kültürel kaynak değerleri ve 137.000 şehidimizin yattığı, yeniden “BAYRAK”  olduğumuz, tüm dünyaya TÜRK’ün gücünü bir kez daha gösterdiğimiz bu topraklar Türkiye’nin 17. Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.   

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda bulunan Anıt, Müze ve Şehitlikler  :

KOCATEPE BÖLÜMÜ :

1. Kocatepe Anıtı ve Kitabesi,

2. Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği,

3. Zafer Müzesi,

4. BüyükTaarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı,

5. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği

DUMLUPINAR BÖLÜMÜ :

1. Zafertepe Anıtı,

2. Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı,

3. Şekip Efendi Şehitliği,

4. Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği),

5. Dumlupınar Müzesi,

6. Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi,

7. Dumlupınar Şehitliği

Detay için tıklayınız

Kaynak link: http://bolge5.ormansu.gov.tr/5bolge/AnaSayfa/BTMParki.aspx?sflang=tr