Battal Gazi’nin arkadaşı, Ahmet Turanî Hazretlerinin türbesi

Ahmed Turani, nakledilen bilgilere göre aslen Rumdur. 10. yüzyılda yaşamıştır. Gözüpek, iri yarı ve pehlivan gibi bir zatmış. Bir gün Battal Gazi ile güreşe tutuşmuş, yenilince Müslüman olmuş. Bundan sonra Battal Gazi’nin yanında savaşlara katılır. O zamanki adıyla Akroenes, yani Afyon Bizans’tan alınırken Battal Gazi ile birlikte burada şehit düşer ve kabrinin bulunduğu yere defnedilir.

O dönemdeki ismi ile Akroenes (Akrenion) olan şehrimiz yakınlarındaki bir kuşatmada Seyyid Battal Gazi ve Malik Bin Şebib ile birlikte yer alan, ancak şehit düşen bir akıncı komutandır.

Kabri de kuşatma sırasında şehit düştüğü kalenni eteklerinde, Afyonkarahisar Kalesi’nin eteğinde, Ulu Cami’nin tam karşısında, Tac-ı Ahmet Mahallesi Kale Çeşmesi Sokak’ta yer alan Türbe’de bulunmaktadır.

Aynı çatışmada yaralanan Battal Gazi, İslâm ordusu ile Synnada’ya çekilir, ancak devam eden çatışmalarda Bizanslılara esir düşer ve vefat eder, Afyonkarahisar’a 100 km. uzaklıktaki Eskişehir iline bağlı Seyitgazi ilçesinde defnedilir