Afyonkarahisar cephanelik patlamasında 25 askerimiz şehit olmuştu (5 Eylül 2012)

İdris ÖZEK

06.03.2019

Afyonkarahisar dendiğinde akla gelen olumsuz ve üzücü olaylardan birisi maalesef 2012 yılında meydana gelen mühimmat deposu patlaması ve 25 şehit faciası…

5 Eylül 2012’de Afyonkarahisar Ataköy’de bulunan Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası 4. Mühimmat Bölge Komutanlığı 41. Mühimmat Bölük Komutanlığı’nda yer alan 32 numaralı “iglo” tipi cephanelikte bir patlama meydana gelmiş ve 25 Mehmetçiğimiz bu acı hadisede şehit olmuştu.

Bundan 7 yıl önce, 5 Eylül 2012 Çarşamba günü, Saat 21.00 civarı büyük bir gürültüyle sarsıldı, Ataköy ve çevresi. Evimizin bölgeye yakın bir muhitte bulunması nedeniyle çok yakından hissettik bu gürültüyü, sarsıntıyı. Hemen bütün mahalle halkı gibi biz de dışarıya çıktık, bazı evlerin, dükkanların camları kırılmıştı. Herkes bu gürültünün nedenini deprem sanmıştı. Mühimmat deposunun bulunduğu bölgede bir aydınlık, yangın belirtisi vardı. 10-15 dakikalık bir şoktan sonra aracımla Ataköy’de yol üzerinde bulunan kışlaya doğru hareket ettim, kışla önüne ulaşamadık, ve o an kışlada bulunan cephanelikte patlama olduğunu anlamıştık ve olayın vehametini olaydan 20 dakika sonra görmüştük.

Kışlada yangın vardı ve söndürülmeye çalışıyordu. Ambulanslar, itfaiye, polis sirenleri…

Olayın vehametini ve en acı sonucunu gecenin ilerleyen saatlerinde ve ertesi günün ortasında öğrendik.

Yaşamları boyunca Afyonkarahisar denince acıyla irkilecek olan ailelerin ocaklarına ateş düştü. 25 Mehmetçiğimiz bu acı kaza sonucu şehit oldu.

“Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Naim, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döger, uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş, erbaş ve erler Ayhan Kutsu, Kadri Aydın, Fatih Şalgam, Bayram Uluer, Burak Kaplan, Emrah Aral, Emrah Kartal, Hayri Kaya, Emre Yıldırım, Emrah Sandalcı, Mehmet Emre Özer, Hüseyin Gökhan Eriç, Tolga Tostan, Ahmet Tosun, Burak Umut Gedik, Onur Fikret Gülger, Macit Coşkun, Barış Öztürk, Mehmet Emin Çoğun, Abdullah Tokgöz ve Fatih Ergeç…”

Ertesi gün, Genelkurmay Başkanlığı internet sayfasından şu açıklamayı yaptı: “05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır. Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır. Elim olay sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve meslektaşlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz…”

Patlama çok şiddetli idi ve şehitlerimizin cenazeleri parçalanarak etrafa yayılmıştı. Patlamanın şiddeti nedeniyle, şehitlere kimlik tespitinin yapılamayacağı ve kimliklerin DNA testinden sonra ortaya çıkacağı kaydedildi. Afyon Devlet Hastanesi’nde DNA testi yapılamadığı, askerlerin cenazelerinin bu işlem nedeniyle Ankara GATA’ya götürüldü. Kimlik tespiti de olaydan sonraki günlerde yapılabildi.

Olay sonrası konuşan Afyon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar da olayın boyutunu şöyle anlatmıştı:

Afyon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar patlamanın yaşandığı yerde dehşet bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. Olayda bir dış müdahalenin olmuş olmasının mümkün görünmediğini söyleyen Başsavcısı Yazar, patlama etkisi ile cesetlerin 1.5 kilometrekarelik bir alanda yayılmış olabileceğini söyledi. Patlamadan hemen sonra olay yerine gittiklerini söyleyen Başsavcı Yazar, “İlk gittiğimiz sırada kışlaya girmek mümkün değildi. Yangın da çıkmıştı. Çevredeki otluk alanlarda yangın vardı. Gece olduğu için yangına da müdahale edilemedi. Patlamamış mühimmat korkusu da vardı. Elektrikler kesilmişti” dedi. Günün ışıması ile birlikte olayın dehşetinin ortaya çıktığını söyleyen Başsavcı Yazar, kışlada ilk incelemelerde bulunan ekibin içinde yer aldı. Patlamanın şiddeti ile bir tek beton parçalarının kaldığını söyleyen Yazar “Olayın yaşandığı yer cephaneliğin olduğu alan. Bu alan askerlerin bulundukları kışlaya 1 kilometre mesafede. Askerler, mühimmat tasnifi için kamyon ile olay yerine getirilmiş. Tasnifin yapıldığı sırada bu patlama meydana gelmiş. Patlamanın etkisi ile askerlerin cesetleri ve oradaki patlamış mühimmat 1.5 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Çok acı bir görüntü vardı. Ben daha çok cephaneliğin olduğu bölgede incelemede yaptım. Arazi arama tarama işlemi yapan ekipler alana savrulan ceset parçalarını topladı” şeklinde konuştu. Toplanan ceset parçalarının tek-tek poşetlere konulduğunu söyleyen Başsavcı Yazar, söz konusu işlerin bugün bitebileceğini söyledi. Ceset parçaları üzerinde Ankara’da yapılacak DNA testleri sonrası hangi cesedin kime ait olduğunun belirlenebileceğini söyledi. Başsavcı Yazar, söz konusu işlemin birkaç gün sürmesini beklediğini ifade etti.

Bundan 8 yıl önce, 5 Eylül 2012’de Afyonkarahisar Ataköy mevkiinde bulunan Mühimmat Deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerimize Yüce Allah’tan rahmet, geride kalan sevenlerine ve ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Allah, bir daha böyle acı kazaları, olayları yaşatmasın.