Frigyalı Ezop’un masalları hâlâ yaşıyor…

Kocatepe Gazetesi

25 Mart 2016 tarihli haber

Haber: Murat ARISOY

 

 

Gazeteci-Yazar İbrahim Yüksel, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Emirdağlı Ezop’u anlattı. Yüksel, “Aradan 26 asır geçmiş olmasına rağmen Ezop’la dünya edebiyatına giren hayvan masalları yani Fabl’lar eğitici edebiyatın en önemli örnekleri arasında saygın yerini aldığına göre bizim Frigyalı köle hâlâ yaşıyor demektir” dedi

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte Gazeteci Yazar İbrahim Yüksel öğrencilerle bir araya geldi. Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen “Anadolu’dan Dünya’ya Armağan – Ezop ve Fabl” konferansına Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun’un yanı sıra öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Ezop’un masallarının bugün de geçerliliğini sürdürdüğünü kaydeden Yüksel, “Aradan 26 asır geçmiş olmasına rağmen Ezop’la dünya edebiyatına giren hayvan masalları yani Fabl’lar eğitici edebiyatın en önemli örnekleri arasında saygın yerini aldığına göre bizim Frigyalı köle hâlâ yaşıyor demektir” dedi. Yüksel, “Anadolulu bir can olan Ezop, batıda ilk Fabl yazarı olarak gösterilir. Başka bir deyişle düzenli fabl yazıcılığı, dünya edebiyatında ilk kez Ezop’la başlamıştır. Doğanın insanlar için ibretlerle dolu olduğunu ilk kez keşfeden ve doğayı silah olarak kullanıp bundan eğitici, öğretici bir edebiyat türü ortaya çıkaran kişi Ezop’tur” ifadelerini kullandı.

 

Hayvan masallarının Frigya’da ortaya çıktığını hatırlatan İbrahim Yüksel, “Hayvan masallarını ilk bulanlar Friglerdir ve Ezop’un anlattığı masallar da Frigya’ya has masallardır. Doğunun bu sade masallarını büyük bir ustalıkla tasvir eden Ezop’un, doğup büyüdüğü Anadolu topraklarından toplayıp götürdüğü küçük ders verici masallar Yunanca olarak kitaplara geçtiği için Ezop masalları Yunanlılara mal edilmiş olsa da aslında bunlar Hititler’den, Frigler’den, Nasrettin Hoca’ya kadar süzülüp gelen Anadolu halk masallarıdır. Nasıl ki coğrafyanın babası Amasyalı Strabon ise, tarihin babası Bodrumlu Herodot ise, Fabl’ın babası da Emirdağlı Ezop’tur” diye konuştu.