Afyonkarahisar Büyük Zafer Rotası

Büyük Zafere tanıklık eden Afyon’daki geziniz esnasında yapacağınız zafer rotası ile Büyük Zaferi iliklerinizde hissedeceksiniz. Zafer rotası için size bir gün sürecek bir rota önereceğiz…

Kaynak: Visitafyon.org

AFYONKARAHİSAR ZAFER TURU ROTASI

1-Utku Anıtı

Konum:Afyonkarahisar Şehir Merkezi

Anıtpark’ın içinde yer alan anıt  Avusturya’lı heykeltıraş Krippel’e yaptırılmış ve 24 Mart 1936 tarihinde büyük bir törenle, İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Kurtuluş Savaşı anısına, taş kaide üzerine galip gelen Türk askeri ve yenik düşen düşman askerini betimleyen bronz heykel bulunmaktadır. Taş kaidenin dört tarafına da, savaşla ilgili bronz kabartmalar işlenmiştir.

 

2-Şuhut Atatürk Evi

Konum
Şuhut Merkez /Afyonkarahisar

İletişim:
Tel: + 90 272 718 40 64

Açılış Saatleri:
Haftanın Her Günü Açıktır.
08:00- 17:30

Giriş Ücretleri :
-Ücretsiz

Hacıvelioğlu Konağı, Mustafa kemal Paşa’nın Büyük Taarruz öncesinde Şuhut’ta kaldığı konaktır. 1897 yıllarında Şuhutlu Hacı Veli tarafından yaptırılmış olan konak XX. Yüzyıl sivil mimari özelliklerini taşımaktadır ancak asıl önemini Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmasından almaktadır.

Burada konaklayan Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa (Çakmak) ile görüşüp taarruz ile ilgili son incelemelerini yapmıştır ve buradan taarruzun başlayacağı Kocatepe’ye geçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın konakta kaldığı çalışma odası özgün haliyle düzenlenmiştir. Ayrıca konağın birinci katında Kurtuluş Savaşını konu alan tablolardan oluşan bir sergi vardır.

 

3-Kocatepe Anıtı

Konum: Kocatepe (Büyük Kalecik) Kasabası /Afyonkarahisar

Afyonkarahisar’a 20 km. Kocatepe (Büyük Kalecik) kasabası sınırlarında 8 km. uzaklıkta olan 1.874 rakımlı Kocatepe üzerinde bulunmaktadır.. 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından, Büyük Taarruz Harekâtı’nın başlatıldığı ve yönetildiği Kocatepe’ye varmak üzere yapılan tırmanışı simgeleyen anıttır. Coğrafî konumu itibariyle Sinanpaşa ve Afyonkarahisar ovalarına hakim bir yerdir. Kocatepe’de Atatürk Anıtı’nın yanı sıra tören alanı ve siperler bulunmaktadır.

 

4-Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği

Konum: Kocatepe (Büyük Kalecik) Kasabası /Afyonkarahisar

Afyonkarahisar’a 12 km uzaklıkta, Kocatepe (Büyük Kalecik) kasabasındadır. Anıt Yüzbaşı Agâh Efendi ve emrindeki 150 Mehmetçiğin bu müstahkem mevkii savunmak için 2500 kişilik düşman kuvvetlerine saldırması sonucu şehit olan Yüzbaşı Agâh ve 103 Mehmetçiğin anısına yapılmıştır.

 

5-Giresunlular Şehitliği

Konum: Doğanlar Köyü İscehisar/Afyonkarahisar

İscehisar İlçesi, Doğanlar Köyü sınırları içerisinde, Dedesivrisi civarında bulunmaktadır. Giresun ve çevresinden gelen gönüllülere, Giresunlu Topal Osman komuta etmiştir. 26 Ağustos 1922 tarihinde 47. Alay’a bağlı bu birlik, kesintisiz olarak 35 saat savaşarak Dedesivrisi’ni Yunan birliklerinden geri almıştır. 27 Ağustos 1922 tarihinde 14 Giresunlu gönüllü askerin şehit olmaları anısına bu şehitlik yapılmıştır.

 

6-Yıldırım Kemal Şehitliği

Konum: Yıldırım Kemal Köyü Sinanpaşa/Afyonkarahisar

Sinanpaşa İlçesi’nin Yıldırım Kemal Köyü’nde tren istasyonu bitişiğinde bulunmaktadır. Yıldırım Kemal ve arkadaşları düşmanın kaçışını engellemek için Küçük Köy’de bulunan tren istasyonuna saldırır. Kaçmak üzere olan düşman kuvvetlerine çok büyük zayiat verdiren Yıldırım Kemal’in birliğinden 36 arkadaşı ve kendisi şehit olur. Yıldırım Kemal’in bu kahramanlığı sonucu, istasyona Yıldırım Kemal’in adı verilir. Ayrıca istasyon yanına Yıldırım Kemal’in mezarı ve şehitlerin adlarının yazıldığı dikili taş konur.

 

7-İstiklal Tanıtım Merkezi

Konum
26 Ağustos Tabiat Parkı
Akören Gecek Gediği Mevkii
Sinanpaşa /Afyonkarahisar

İletişim:
Tel: + 90 272

Açılış Saatleri:
08:00- 17:30

Haftanın 6 günü açık
Pazartesi Günleri Kapalı

Giriş Ücretleri :
-Ücretsiz

Afyonkarahisar’a17 km. uzaklıkta Afyonkarahisar-İzmir karayolu’nun kenarında 26 Ağustos Tabiat Parkı’nın içerisindedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İstiklal Tanıtım Merkezi’nde Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı bütün gerçekliğiyle ve o günkü şartların çok daha iyi anlaşılması amacıyla panoramik sunum tekniği ile anlatılmıştır.
İstiklal Tanıtım Merkezindeki Büyük Taarruzu anlatan Arazi Maketi Büyük Taarruz’un geçmiş olduğu, Şuhut’tan Dumlupınar’a kadar olan 75 km çapında alanı kapsamaktadır. Maket üzerinde anıt ve ilgili yerlerdeki önemli yapıların 3 boyutlu modellemeleri ile tanıtım merkezine gelen ziyaretçilerin Büyük Taarruz’u daha iyi ve gerçekçi anlatılması amaçlanmıştır.

 

8-Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği

Konum: Sinanpaşa İlçesinin güneydoğusunda, 1591 rakımlı Çiğiltepe’de bulunmaktadır.

Düşman kuvvetlerinin önemli bir savunma hattı olan Çiğiltepe’yi almakla görevlendirilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, tepeyi yarım saat içerisinde alacağını Başkomutan Mustafa Kemal’e söz vermesine rağmen tepeyi alamayınca, beylik silahıyla intihar etmiştir. İntihardan kısa süre sonra, tepeyi ele geçiren Mehmetçik, düşman ordusunu perişan etmiştir. 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve şehit düşen Mehmetçiklerin anısına 1996 yılında yapılmıştır.

 

9-Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı

Konum: Afyonkarahisar-İzmir karayolunun 17. km.’sinde Antalya kavşağındadır.

Sincanlı Ovası’na hakim bir tepe (Sarıkız) üzerinde İç Anadolu ve Marmara’dan Ege ve Akdeniz’e gidip gelen araçların görebileceği şekilde inşa edilen Şehitlik ve Anıt 26-29 Ağustos 1922 tarihlerinde şehit düşen 275 subay ve 2150 Mehmetçik anısına yaptırılan sembolik şehitliktir. Şehitliğin ön kısmında, şadırvan ve namazgâh bulunmaktadır. Kemerli kapı girişinden sonra şehit mezarları, kaidesi ile birlikte 18 m yükseklikte Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, Anıt’ın iki yanında 45’er m² rölyefler bulunmaktadır.