Zaferin 100 yılında Türkiye’nin kalbi Afyonkarahisar’da çarpacak

Zaferin 100. yılında Türkiye’nin kalbinin Afyonkarahisar ve Kocatepe’de çarpacağını söyleyen Ömer Mazi fikir babası olduğu 100. Yılında Zafer Yolu adlı projeyi anlattı. Mazi, “Zafer Haftasında on günlük süreçte Türkiye’nin gündemini Afyon’a taşımak istiyoruz. Herkesin o dönem Afyon’u, Büyük Zafer’i konuşmalarını istiyoruz.” dedi

Afyon Kültür Turizm Derneği Başkanı Ömer Mazi, 100. Yılında Zafer Yolu adlı proje hakkında Kocatepe Gazetesi muhabirine bilgiler verdi.

Burcu Aydın: 100. Yılında Zafer Yolu adlı proje Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak olmak üzere üç komşu ilin sivil toplum kuruluşlarını kapsıyor. Bu proje düşüncesi nasıl ortaya çıktı? Projenin fikir babası kim?

Ömer Mazi: Biz 2019 yılı Zafer Haftası bittikten sonraki süreçte Büyük Taarruz’un 100. yıldönümü yaklaşıyor bu konuda bir şeyler yapmamız lazım diyerek proje çalışmalarına başlamıştık. Ufak tefek notlar alıyorduk. Sonra Afyonkarahisar Valiliği Avrupa Birliği Ofisi ile temasımızda sivil toplum örgütleriyle ilgili bir proje olduğunu, ilginizi çekerse buraya katılır mısınız şeklinde bir davet oldu. Bizim daha önceden planladığımız şeyi bu kez Uşak Valisi Sayın Funda Kocabıyık’a bu teklifle gidildiğini öğrendik. AB’nin sivil toplum örgütlerine hibe veren birimin başındaki kişinin Uşaklı olduğunu öğrendik. Bu kişi Sayın Uşak Valisini ziyaretinde Büyük Taarruz’un 100. yılı ile ilgili Uşak ve Afyonkarahisar’daki dernekleri bir araya getirip bir sivil topluma yönelik verilen hibe programından söz ederek buna katılabileceğini anlatıyor. Vali hanım da Uşak Valiliği AB Ofisine söylüyor. Oradaki birim de Afyonkarahisar’daki AB Ofisine iletiyor. Böylece toplantı süreci başlıyor.

Burcu Aydın: Peki toplantı sürecinde siz hangi düşünceleri aktardınız?

Ömer Mazi: Toplantılarda konu hakkında çalışmalar yürüttüğümüzü, biz bu projenin neresinde olursa olsun varız dedik. Sonrasında Uşak’ta düzenlenen toplantıya gittik. Büyük Taarruzdan, Kurtuluş Savaşı’ndan söz ediyorsak mutlaka bu işin içerisinde Kütahya da olmalı düşüncesiyle bu işe Kütahya’yı da dâhil ettik. Üç ili kapsayan Kütahya’dan da sivil toplum örgütlerinin dâhil olduğu toplamda 16 sivil toplum örgütü bir araya gelerek “100. Yılında Zafer Yolu” adlı projeyi hazırladık. Afyonkarahisar’a gelen proje paydaşlarımızı misafir ettik. Burada toplantılar yaptık. Afyonkarahisar’daki AB Ofisi bize proje yazımı hususunda, fikir aşamasında müthiş derecede yardımcı oldu. Aynı şekilde Uşak’taki arkadaşlarda çok yardımcı oldular. Böyle bir yola çıktık.

Burcu Aydın: “100. Yılında Zafer Yolu” projesi ismi ve ruhuyla insana heyecan veriyor. Tarihte olduğu gibi Afyonkarahisar Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olarak bu projede kilit rol oynayacak mı?

Ömer Mazi: Toplantılarda paydaş sivil toplum örgütleri kimin neyi yapabileceklerini ortaya koymaya başladıklarında biz şunu gördük. Böylesine büyük çapta üç ili kapsayan bir organizasyonu 30 Ağustos’tan 1 Eylül’e kadarki süreci yönetmek ciddi bir organizasyon gerektiriyordu. O zaman biz daha 11 aylık bir dernektik. Teknik bir sıkıntı yoksa biz bütün bu organizasyonu yürütmeye hazırız dedik. Toplantıya katılan tüm sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de bu yönde kanaat getirdiler. Afyon şu anda bu projenin tamamını yürüten il ve Afyon Kültür Turizm Derneği de bu işin başında yer alıyor.

Burcu Aydın: Üç ilden 16 dernek projede yer alıyor? Bunlar hangi dernekler?

Ömer Mazi: Hibe Programını sivil toplum örgütlerine yani derneklere veriyorlar. Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak üç ilden toplam 16 sivil toplum örgütü bu projenin paydaşıdır. Uşak ilinden; Uşak Tanıtım Kültür Tanıtım Gönüllüleri Derneği, Uşak İş Kadınları ve Girişimciler Derneği, Uşak İlim Yayma Cemiyeti Şubesi, Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği, Uşak ÇYDD, Uşak İl Kalkınma Vakfı var. Kütahya’dan ise Kütahya İş Kadınları Derneği, Pusula Araştırma Kurtarma Doğa Sporları Gençlik Kulübü Derneği, Kütahya ÇYDD var. Afyonkarahisar’dan da; Afyonkarahisar Kent ve İnsan Derneği, Afyonkarahisar ÇYDD, Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği, Afyonkarahisar Doğa Sporları Kulübü, Afyon Kültür Turizm Derneği olarak biz varız. Toplamda 16 dernek bulunuyor. Aynı zamanda üç ilin Valiliklerini, Belediye Başkanlıklarını ve üniversitelerini de iştirakçi yaptık. Yani onlar da bu projede hem finansal hem de organizasyon kısmında yer alacaklar.

Burcu Aydın: 100. Yılında Zafer Yolu” projesinin ana teması ve içeriği ne olacak?

Ömer Mazi: Bilindiği üzere Büyük Taarruzun 100. yılı 2022 yılında kutlanılacak. Bizim buradaki hedefimiz 100. yılı milat kabul edip ondan sonra da planlanan organizasyon kalitesiyle, içeriğiyle ve görkemiyle daha sonra ki yıllarda da aynı boyutta kutlanılmasını istiyoruz. Kesinlikle milli ruh ve heyecanın tazelenmesini arzu ediyoruz. Türkiye’nin gündemini buraya taşımak istiyoruz. Yediden yetmişe istiklalin kıymetinin bilinmesi noktasında bu ruhun iliklere kadar hissedilmesi için çaba göstereceğiz.

Kocatepe Gazetesi / Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı / 29.02.2020