İngiliz askerleri soba borularıyla kandıran Kuvvay-ı Milliye Komutanı: İsmail Şükrü Çelikalay

İsmail Şükrü Çelikalay (1876 Afyonkarahisar-1950) Türk siyasetçi. Çelikalay, aynı zamanda, TBMM 1. Dönemde Afyon milletvekilliği yapmış, bizzat kurduğu Çelik Alay isimli milis birlikleriyle Kurtuluş Savaşı içinde fillen yer alarak, Uşak cephesinin ve İç Batı Anadolu hattının savunmasında büyük yararlıklar göstermiş bir din adamıdır.

Kız öğretmen okullarında öğretmenlik ve müdürlük yapan, Ankara’nın en eski camiilerinden Ulus’taki Hacı Bayram Camii ve Zincirli Camii’lerinde vaizlik yapan İsmail Şükrü Çelikalay, Kuvay-ı Milliye’nin ilk direnişçilerindendir.

Düzenli ordu kurulmadan önce Ispartalı Müderris Hafız İbrahim Efendi’yle birlikte yerel direniş güçleri oluşturma kararı veren İsmail Şükrü Çelikalay, Afyonkarahisar ve çevresindeki gönüllülerle Çelik Alay Birliğini kurmuştur. Ispartalı Müderris Hafız İbrahim Efendi ise Isparta ve çevresindeki gönüllülerle Demir Alay Birliği’ni oluşturmuştur. Milis birliği olan ‘Çelik Alay’ ile Uşak-Afyonkarahisar Cephesi’nin savunmasında oldukça etkili olmuştur.

Dumlupınar’da Yunanlılara karşı dokuz ay dayanan Çelik Alay birliği, düzenli orduya büyük zaman kazandırdığı gibi Yunan Ordusu’nun da ilerleyişini durduran etkenlerden olmuştur. İlgilizlerin Afyonkarahisar’a gelmesi sonrası Afyonkarahisar çevresindeki dağlara soba borularından topçu bataryası görünümü verdiren İsmail Çelikalay, bu zekasıyla İngilizler’i korkutmayı başarmıştır. Türk tarafının sahte topçu bataryalarını gören İngiliz kuvvetlerini Afyonkarahisar’ı bu nedenle terk ettikleri bilinmektedir.