Ramazan’da ikindi sohbetleri başlıyor

Bu yıl 7’incisi organize edilen 2019 yılı Ramazan ayına özel 27 gün süreli “Ramazan’da İkindi Sohbetleri” Ramazan ayının ilk günü olan bugün akşam üzeri başlayacak

Ramazan’da İkindi Sohbetleri Ramazan ayı boyunca her akşam saat 18:00’de Gedik Ahmet Paşa Medresesi namı diğer Taş Medrese İmaret Camii yanında düzenlenecek.


“TÜRKİYE DE İLK VE TEK ÖRNEK AFYON’DA”
Ensar Vakfı Afyonkarahsar Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, 2013 yılında on kişi ile Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese) yazlık eyvanda başlayan sohbetlerin ikinci yılında halka açık şekilde yapılmaya başlandığını belirtti. Ramazanda İkindi Sohbetlerinin Ramazan ayının son iki ya da 3 günü hariç tamamına yayıldığını hatırlatan Güler, “Afyonkarahisar’da Ramazan ayında ‘Ramazan’da İkindi Sohbetleri’ en fazla rağbet edilen, aranan hatta en fazla bilginin olduğu, Ramazan ayının o yıl ki ve genel manada ki temasına uygun konuların işlendiği bir dinleyici kitlesinin oluştuğu geleneksel bir hale geldi. Vaaz programlarını saymazsak Ramazan ayında iftardan başka orucun tam kemale erdiği bir vakitte İkindi Namazı sonrası mukabele ardından yapılan bu faaliyet Türkiye de bir ilktir ve halen tekiz. Başlayıp devam edemeyenler, başlamayı düşünenler var. Ama bizim gibi 7 yıl boyunca sürdüren il ve büyükşehirlerde de böyle bir faaliyet yok. Ramazan’da İkindi Sohbetleri hem geleneksel hem de Afyonkarahisar’a mahsus bir hüviyet kazandı.” dedi.


İLK SOHBETİ MÜFTÜ VERECEK
Geleneksel bir kimlik kazanan Ramazanda İkindi Sohbetleri programı adet üzere Ramazan ayının ilk gününde ilk sohbeti İl Müftüsünün sunumu ile başlayacak. Bu yıl İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, “Ramazan ve Zekât” başlığında ilk sohbeti verecek. İkinci günün konusu olan “Kur’an da Peygamberler ve Kötülükle Mücadele: Hz. Nuh A.S” konulu sohbeti AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Mehmet Erkol verecek. Deniz Feneri’nden Hamit Kunt “ Afrika’da Din ve Yaşayan Hanifiler” başlığında konuşacak. “Vakıf Medeniyeti’nde Ramazan Ayı” konusunda AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Selim Kaya sunum yapacak. “Ayetler Işığında Riya” başlığında AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Orhan Musahanoğlu sohbet verecek. İHH Dernek Başkanı Ahmet Ertürk de “Ümmetin Yetimleri” başlığında konuşacak. İl Müftülüğü’nden Mustafa Tayyar “Çağımız Davetçileri ve Yardımcıları” konusunu anlatacak. Emekli İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu da “İslam’da Kanun Koymanın Maksatları” başlığında sunum gerçekleştirecek.


RAMAZAN’A HAS KONU ÇEŞİTLİLĞİ
“Tencimü’l- Kur’an- Yetişmiş İnsan Gücü İlişkisi” konusunda İl Müftü Yardımcısı M. Ali Özer konuşacak. İlim Yayma Cemiyeti’den Ali Zenkin “İmam Hatip Okulları ve Sivil Toplum” konusunu anlatacak. Ahmet Karahisari PİHL Müdürü Vehbi Göktaş “Kur’an-ı Anlamak ve Kuran’ a Yaklaşmada Yanlışlarımız” başlığında sohbet verecek. Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Değersizleşmeye Karşı Ahlakilik” konusunda konuşacak. Semerkant Vakfından Fatih Elibol, “Yenilenmek İkliminde Ramazan’ı Solumak” başlığında sunum gerçekleştirecek. AKÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Turhan “Din ve Ahlak” üzerine sunum yapacak. “Güzel Müslüman Olmak” başlığında AKÜ İktisadi İlimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Kemalettin Conkar, “Kur’an da Coğrafi İçerikli Ayetler” başlığında Dr. Okan Bozyurt sohbet verecek.


27 GÜN SOHBET VERİLECEK
“Postmodern Zamanlarda Din” başlıklı sunumu AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Ekberşah Ahmedi yapacak. İdea İslami İlimler Akademisi’nden Mustafa Yıldız “Ümmet Coğrafyası: Çad” konusunu sunacak. “İslam ve Aile” başlığında SDÜ İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Celalettin Vatandaş konuşma yapacak. Eğitimci-Yazar Muhammed Yılmaz “Çocukluk Döneminde Din ve Değerler Eğitimi” başlığında konuşacak. Hayrat Vakfı’ndan Mesut Hizarcı, “İslam Medeniyeti ile Batı Medeniyetinin Mukayesesi” sunumunu gerçekleştirecek. “Geçmişten Geleceğe Kültür Köprüsü: Geniş Aile” konusunda İMH Zekai İnan konuşacak. AKÜ Eğitim Fakültesi’nden Dr. Mücahit Gültekin “İyiliğe Evet Kötülüğe Hayır Diyebilen Çocuk Yetiştirmek” başlığında konuşacak. Ensar Vakfı Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler “Kudüs ve Aksa Davamız” hakkında konuşacak. AKÜ Hukuk Fakültesi’nden Dr. Mehmet Hatipoğlu “İslam Hukuk Düşüncesinde Adalet Liyakat Ehliyet” başlığında sunum yapacak. Emekli Öğretmen Fehmi Sağbilge “İmam- Azam ve Fıkhi Ekber” konusunu anlatacak. Gazeteci-Yazar Şaban Korkmaz “Ramazan’da Sevgi ve Muhabbet” konusunu ele alacak.

Kaynak: Kocatepe gazetesi / Burcu AYDIN’ın Özel Haberi (06.05.2019)