Frig Yürüyüş Yolu Projesi

Ülkemizdeki tematik kültür yollarından biri olan Frig Yolu, yaklaşık 3000 yıl önce, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il sınırlarının kapsadığı bölgede parlak bir medeniyet kurmuş olan Friglerin izlerini sürer. Frig Yolu, gönüllü bir ekip tarafından 5 yıllık bir çalışmanın ardından bölgede var olan patika, antik ve orman içi yolların birleştirilmesiyle 2013 yılında hayata geçirilmiştir.

Frig Yolu projesi, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il Valilikleri tarafından oluşturulmuş olan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından desteklenmiştir.

Frig Yolu haritasını incelemek için lütfen aşağıdaki haritayı tıklayınız. (Kaynak: Frigfüm)

http://www.afyonnews.com/wp-content/uploads/2019/04/frigyolu-karton-harita.jpg


Frig Yolu

Frig Yolu; Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan coğrafyada (Frigya) yaklaşık 3000 yıl önce parlak bir medeniyet kurmuş ve efsaneleri ile ünlenmiş Friglerin izlerini, günümüz gezginlerinin sürmesi için oluşturulmuş uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yoludur. Üç ana rotadan oluşan yolun toplam uzunluğu 506 km’dir; yolun takibini kolaylaştırmak için rotanın tamamı kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Ayrıca yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rota başlangıç-bitiş ve önemli kavşak noktalarına yön tabelaları dikilmiştir.

Frig Yolu patika işaretleriFrigya’daki antik yerleşim yerlerini (Gordion, Pessinus, Midas) birbirine bağlayan ve bölgenin tüf kaya yapısından dolayı bazı yerlerde derinliği 2-3 metreyi bulan görkemli antik yollar Frig Yolu’nun ana temasını oluşturmaktadır.

Frigya’daki antik yollar (Rota-1, İhsaniye-Afyonkarahisar)Bu ana temanın yanı sıra Frig Yolu, Frigya’nın atmosferini doğaseverlere bir bütün olarak sunmak ve yürüyüşü keyifli kılmak için bölgenin doğal, tarihi, jeolojik, kültürel vb. gibi diğer öne çıkan bileşenlerini de içerecek şekilde tasarlanarak hayata geçirilmiştir. Frig Yolu, doğa tutkunu gezginleri zaman yolculuğuna çıkararak Friglerin 3000 yıl önce yürüdükleri bu güzergahları bir Frigyalı gibi günümüzde yürümelerini sağlar.

resim1

Rotalar
Gordion (Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği’nden (Kütahya) başlayıp üç koldan Frigya topraklarına giren Yol, Frig uygarlığının kalbi Yazılıkaya-Midas kentinde (Eskişehir) birleşir. Yol, Friglerin kayaları kazıyarak oluşturdukları görkemli anıtların; Roma, Bizans ve Selçuklu uygarlıklarının özgün eserlerinin görülebileceği mekânların yanı sıra doğa ve tarihin içi içe geçtiği Frig Vadilerinin sıra dışı dokusunun hissedilebileceği ve dingin atmosferinin solunabileceği muhteşem güzergahları takip eder.

Frig Yolu’nun ana rotaları ve bağlantı yolları
Friglerin Afyonkarahisar il sınırları içindeki izlerini süren güzergah (Rota-1) Afyonkarahisar-Ankara karayolu üstünden, Seydiler beldesinden başlar. Frigya’daki jeolojik oluşumların en güzel örneklerinin görülebileceği bu rota antik dönemlerdeki birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ayazini üzerinden geçerek önemli Frig Vadileri’nin (Köhnüş ve Karababa Vadileri) ve özgün Frig eserlerinin (Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Aslankaya ve Burmeç gibi) görülebileceği patikaları takip ederek şirin bir Çerkez köyü olan Sarıcaova’ya ulaşır. Frig Yolu bu noktada yürüyüşçülere iki seçenek sunar; birincisi yolun devamı olan Yazılıkaya’ya giden parkur, diğeri ise keyifli bir yürüyüş sunan Asmainler Saklı Vadisi içinden geçerek Kütahya sınırları içinde kalan Rota-2’ye bağlanan bağlantı yoludur.

Frig Yolu (Rota-1)Kütahya topraklarındaki yolculuk (Rota-2) ise, Kütahya-Eskişehir karayolu 15. km’de bulunan Ahmetoluğu köyüne bağlı Yenice Çiftliği’nden başlar. Porsuk ırmağının hemen yanında güzel bir vadi ağzında kurulu bu yerleşim yeri yürüyüşçüler için oldukça davetkardır. Yer yer antik yolların yoğun olduğu güzergahları izleyen rota Sabuncupınar üzerinden geçerek Fındık’a ulaşır. Fındık’da, yürüyüşçülere bölgenin zengin doğal ve tarihi güzelliklerini göstermek için alternatif iki kola ayrılan yol, Doğuluşah köyünde yeniden birleşir. Fındık Vadisi içinden devam eden güzergah, Sökmen, İnli, Yumaklı, Lütfiye ve Sandıközü köylerini geçtikten sonra Frigya’daki en görkemli ve sıradışı doğal güzelliklerine sahip olan Zahran Vadisi içinden geçerek Kümbet köyü üzerinden Yazılıkaya’ya bağlanır.

Frig Yolu (Rota-2)Frig Yolu’nun en uzun parkuru (Rota-3) Eskişehir topraklarındadır ve Friglerin iki önemli merkezi olan Gordion ve Yazılıkaya’yı Pessinus üzerinden birbirine bağlar. MÖ 7.yy’da en parlak dönemlerini yaşayan Frigler, siyasi merkez olarak Gordion’u seçmiş olsalar da en önemli kutsal yerleri, dini merkez olarak yapılandırdıkları Yazılıkaya’dır.

Konaklama
Frig Yolu güzergâhı üstündeki bazı köylerde köy evleri restore edilerek ev pansiyonculuğuna uygun hale getirilmiştir. “Frig Evi” olarak adlandırılan ve önünde tabelası bulunan bu evler Sabuncupınar, İnli, Lütfiye, Sarıcaova ve Demirli köylerinde bulunmaktadır. Ayrıca yol üstünde konaklayabileceğiniz ve konaklayabileceğiniz pansiyonlar bulunmaktadır. Yürüyüşünüz sırasında bu konaklarda kalarak köy yaşantısını tadabilir ve yerel kültürü deneyimleyebilirsiniz.

Frig Evi(Sabuncupınar-Kütahya) Şefika Teyzenin Yeri (Ayazini-Afyon) Midashan (Çukurca-Eskişehir)Frig Vadileri kamp kurmak için de çok idealdir. Frigya’nın sıradışı atmosferini solumak için en güzel konaklama çadır kampıdır. Frig Yolu rehber kitabında çadır kurulabilecek uygun kamp alanları belirtilmiştir.

Rehber Kitap, GPS ve Mobil Uygulama
Frig Yolu’nda yürüyüşünüzü güvenli ve keyifli kılacak bütün materyaller mevcuttur. Rotaları ayrıntılı anlatan ve 1/130 000 ölçekli harita içeren Frig Yolu rehber kitap Türkçe ve İngilizce olarak kitapçılarda satılmaktadır. Ayrıca Frig Yolu’nun tamamının GPS verileri Frig Yolu web sayfasından indirilebilir.

Frig Yolu rehber kitap, harita ve mobil uygulamaEğer Frigya’da yol işaretlerini takip etmekle uğraşmayıp tümüyle manzaraya odaklanmak ve yürüyüşün keyfini çıkarmak isterseniz rotanın GPS verilerini cihazınıza yükleyerek yürüyüşünüzü kaybolma riski olmadan yapabilirsiniz. Ayrıca akıllı telefonunuza indireceğiniz Frig Yolu mobil uygulama ile yürüyüşünüzün keyfini çıkarırken hem rota üstünde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri içeren bilgiler cep telefonunuza gelebilecek, hem de yürüyüşünüz sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz bütün lojistik bilgileri (konaklama, kamp alanı, market, çeşme vs) telefonunuza indirmek mümkün olacaktır.

Rakamlarla Frig Yolu
• 506 km uzunluğu ile Türkiye’nin 3. en uzun yürüyüş parkurudur.
• Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya bölgelerindeki Friglerin izlerini süren 3 ana rotayı içerir (Afyonkarahisar:140 km; Eskişehir:219 km; Kütahya:147 km).
• 67 yürüyüş parkurundan oluşur.
• 4 ilin topraklarına yayılmış, 1 ilçe merkezi, 4 belde, 45 köy ve 6 mahalleden geçer.

Frig Yolu Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin … www.frigyolu.com

Kaynak link:
http://frigvadisi.gov.tr/index.php/frig-vadisi-2/frig-yuruyus-yolu/ (Erişim:11.04.2019)