Afyon’un damakları şenlendiren lezzetleri

etstur / letsgo

Afyon dendi mi akla ilk olarak termal tesisleri, ardından da mutfağı gelir. Herkesin Afyon mutfağından illa ki bir favorisi vardır. Hititlerden Frigyalılara ve Romalılara, Bizans’tan Osmanlılara kadar Anadolu’dan ne kadar medeniyet geçtiyse neredeyse hepsine ev sahipliği yapmış bir şehrin mutfağının bu kadar zenginleşmiş olması hiç de şaşırtıcı değil aslında. Sizi “Afyon’da ne yenir?” sorusunun cevaplarıyla baş başa bırakıyor ve bu lezzetleri denemeye davet ediyoruz.

Afyon Kaymağı

Afyon kaymağının yeri ayrıdır. “Kaymak gibi kaymak” tabirini layıkıyla hak eder. Manda ve inek sütünün en lezzetli halini yansıtan Afyon kaymağı, hem kahvaltıların hem de tatlıların vazgeçilmezidir. Ekmeğin üstüne bir kaşık balla birlikte sürülür, sabah ihtiyacınız olan bütün enerjiyi enfes bir şekilde tamamlar.

Ekmek Kadayıfı

Afyon’un neyi meşhur? Ekmek kadayıfı. Neden meşhur? Kaymağından. Evet, Afyon kaymağı burada da karşımıza çıkıyor. Klasikleşmiş tatlılarımızdan biri olan ekmek kadayıfı, Afyon’un yüz yıllarca süren birikimini barındıran kaymağıyla birleşti mi, ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor. “Ekmek kadayıfını bir de Afyon’da deneyin.” deriz.

Afyon Sucuğu

Afyon sucuğu bir efsanedir. Afyon’un yollarını aşındırmak için tek başına bir sebeptir. İster Afyon’da mola vermiş bir gezgin olun, ister Afyon’da tatilinizi geçiriyor olun, Afyon sucuğunun ağız sulandıran kokusunun yayıldığı bir sofraya oturmadan dönmeyin. Kıvamının ve lezzetinin tam kararında olması için ekim ve kasım aylarında yapılanı makbul. Yanınızda sevdikleriniz için de bir kangal getirmeyi ihmal etmeyin.

Afyon Kebabı

Bir Ramazan keyfi, geleneksel lezzete dönüşürse… Afyonkarahisar’ın Ramazan ayına özel kebabı o kadar sevilmiş ve kabul görmüş ki, şehrin en meşhur yemeklerinden biri haline gelmiş. Kuşbaşı dana etinin suyuyla ıslanmış pidelerin yumuşacık kıvamı ve etlerin enfes lezzeti tam gurmelik.

Afyon Lokumu

Fındıklı fıstıklı, cevizli muzlu, güllü kaymaklı… Renk renk, çeşit çeşit lokumlar Afyon’un vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Lokum deyip de geçmemek gerekiyor, Afyon yöresine özgü bir başka lezzeti vardır. Bu taptaze lokumlardan dönüş yolculuğu için de yanınıza biraz almanız tavsiye edilir.

Patlıcan Böreği

Patlıcan hayranlarının bayılacağı bir lezzet! Küp küp doğranmış patlıcanların soğan, tereyağı ve domatesle birleşiminden çıkan akıl almaz bir börek çeşidi. Afyon lezzetleri arasında kesinlikle ayrıcalıklı bir yeri olan patlıcan böreğini mutlaka deneyin ve mümkünse tarifini de beraberinizde getirin.

Düğülü Yemekler

Afyon yemekleri arasında düğülü, yani en ince bulgurdan yapılan yemeklerin özel bir yeri var. Düğülü musakkanın tadına mutlaka bakın. Yaprak sarmasının en meşhur yemeklerden olduğunu da not düşelim.

Kaynak link:
https://www.etstur.com/letsgo/afyonun-damaklari-senlendiren-lezzetleri/ (Erişim:03.04.2019)