Afyonkarahisar’ın Geleneksel El Sanatları | Gökçe Kırtıloğlu

Gökçe KIRTILOĞLU / turna.com blog / 3 Ocak 2017

Mermer ve kaplıcalar diyarı olarak anılan Afyonkarahisar, kış seyahatlerinin en popüler turizm destinasyonlarından biri. Zengin kültürü ile yöreye gelenlerin dikkatini çeken şehir, hala yaşatılmaya çalışılan geleneksel el sanatlarıyla da öne çıkıyor.

 

1. Çömlek Yapımı

Killi toprağın şekillendirilip sıcak fırınlarda pişirilmesi ile hazırlanan çömlekler, şehre gelenlerin beğenisini topluyor. Çok uzun yıllardan bu yana Türk kültürünün parçası olan çömlekler, mutfakların vazgeçilmez eşyalarından biri.

2. Keçecilik

Hunlardan Göktürklere, Selçuklulardan Osmanlılara yüzlerce yıllık geleneklerle aktarılarak günümüze dek ulaşan keçe, ayakkabı astarı, terlik, yelek, heybe, çanta, şal, minder, takı gibi eşyaların yapımında kullanılıyor.

3. Semercilik

Beygir, katır, eşek, at gibi yük taşıyan hayvanların sırtlarının zarar görmemesi için kullanılan semerler, tarımla uğraşanlar için altın değerinde. Afyonkarahisar’da hala devam ettirilen semercilik ise yörenin unutulmaya yüz tutan el sanatlarından.

4. At Arabacılığı

Bir dönemin en popüler taşıma araçlarından olan at arabaları, yerini motorlu araçlara devretmiş durumda. Gelişen teknolojiye yenik düşen at arabacılığı günümüzde birkaç usta ile devam ettirilmeye çalışılıyor.

5. Yemenicilik

Üstü deri, altı kösele veya gönden yapılan hafif bir ayakkabı türü olan yemeni, ekonomik ve dayanıklı olmasının yanı sıra ayak sağlığı açısından da oldukça cazip. 1900’lü yılların başından bu yana yörede devam eden yemenicilik sanatı ise şehre gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

6. Kilim Dokumacılığı

Motifleri, yün malzemesi ve kaliteli boyası ile adından söz ettiren önemli el sanatlarından biri olan kilim dokumacılığı, bugün halk eğitim merkezleri ve vakıflarda açılan kurslar ile yaşatılmaya çalışılıyor.

 

Kaynak link: https://www.turna.com/blog/afyonkarahisarin-en-unlu-geleneksel-el-sanatlari (Erişim:28.02.2019)