Afyonkarahisar’da geleneksel bir el sanatı; Keçe

Keçe, yün ya da keçi kılının basınç altında sıkıştırılıp; sıcak su ve sabun kullanılarak elde edilen atkısı çözgüsü olmayan dokunmamış bir çeşit kumaştır.

Türk Dil Kurumu güncel sözlükte keçe yapağı veya keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesiyle elde edilen kaba kumaş olarak; keçeci keçe yapan veya satan kişi olarak, keçecilik ise keçecinin yaptığı iş olarak tarif edilmektedir.

Koyun, deve, lama, alpaka ve tavĢan yünleri keçe yapmak için elveriĢlidir. Ülkemizde ucuz ve çok olması nedeniyle koyunyünü tercih edilmektedir.

Keçe dünyada bilinmekte ve üretilmektedir. Fabrikalarda endüstriyel keçe de üretilmektedir. Türk Dünyasında asırlardır geleneksel metotlarla ve geleneksel yanışlar kullanılarak yapılan keçecilik, ülkemizde de sürdürülmektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras konusu olan tepme keçecilik Konya, İzmir-Tire, Isparta Yalvaç, Şanlıurfa gibi pek çok merkezle birlikte Afyonkarahisar’da da yaşamaktadır. Ülkedeki diğer merkezlerde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da yeni ustalar yetişmemektedir. Bu durum tepme keçeciliğin geleceğe taşınmasının tehlikede olduğunu göstermektedir.

Araştırmacı Gülenay Yalçınkaya’nın AYTAM tarafından yayınlanan “KEÇE AFYONKARAHİSAR’DA GELENEKSEL BİR EL SANATI” Kitabına PDF Formatında >>>buradan ulaşabilirsiniz.