Afyonkarahisar Kocatepe ve Şuhut Atatürk Evi yeniden canlandı!..

Milletimizin azim ve kararlılığı, kahramanca ve büyük fedakârlıklarla verdikleri mücadelelerle kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimiz 100. yaşında. Cumhuriyet denilince akla ilk gelen şehirlerden birisi de şüphesiz Afyonkarahisar. Afyonkarahisar’da bulunan Kocatepe ve Atatürk Evi, milli mücadelenin sembolü olduğu kadar, Atatürk Evi’nde hayata geçirilen arttırılmış gerçeklik uygulaması ile tarihi âdete yeniden canlandırıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyete giden yolun kilometre taşlarını döşediği şehir Afyonkarahisar, bu sene 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetin izlerini en çok taşıyan şehirlerden. Şehrin her bir köşesinde milli mücadeleyi ve cumhuriyeti anlatan eserler bulmak mümkün.

-Cumhuriyetten İzler Her Yerde

Cumhuriyetin ve milli mücadelenin tanığı Afyonkarahisar’da bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında Büyük Taarruz’un sevk ve idare edildiği Kocatepe, Atatürk’ün Karargâhı Şuhut Atatürk Evi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı Zafer Müzesi ile tarihin derinliklerine gitmek, cumhuriyet döneminden izler görmek ve bu toprakların nasıl vatan kılındığını daha iyi anlayabilmek adına ziyaret edilmesi gereken en önemli noktalardan.

-Büyük Taarruz ’un Sevk ve İdare Edildiği Nokta

Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında Büyük Taarruz’un sevk ve idare edildiği Kocatepe ile Atatürk’ün Karargâhı Atatürk Evi, Şuhut ilçesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Başkomutan Tarihi Milli Parkı toplam 34 bin 834 hektar alanı kapsıyor.

-Kutlamaların Başlangıç Noktası

Her yıl gerçekleştirilen 25-30 Ağustos Zafer Haftası etkinlikleri Büyük Taarruz Karargâh Evi’nde başlamaktadır. Büyük Taarruz Karargâh Evi, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 24 Ağustos 1922 günü Akşehir’den Şuhut’a gelerek taarruz planlarını yaptığı ve konakladığı ev. Her yıl 25 Ağustos gecesi Şuhut’tan Kocatepe’ye binlerce insan ‘’Büyük Taarruz’’ zaferini anmak için Zafer Yolu’nda 17 km. yürürken, bu yürüyüş 26 Ağustos sabahı 16:30 ‘da top atışları ile Kocatepe’de son bulmaktadır. 1874 rakımlı Kocatepe’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşı cepheden izlediği siluetin bulunduğu anıt, kitabe ve mermer yazıt bulunuyor.

-Arttırılmış Gerçeklik Uygulaması Hayata Geçirildi

Böylesine tarihi bir önemi bulunan Atatürk Evi, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamakta, milli mücadelenin nasıl kazanıldığının canlı bir şahidi olarak önemini korumaktadır. Atatürk Ev’ni daha çok tanıtmak, daha çok ziyaretçi ağırlamak amacıyla Şuhut Kaymakamlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından bir proje hayata geçirildi. Proje kapsamında Büyük Taarruz Karargah Evi,  arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile Karargah AR uygulamasının dijital rehberi eşliğinde gezilebiliyor.

-Animasyonlar, Seslendirmeler ve 3 Boyutlu Fotoğraf Çekimi

Bu dijital rehber sayesinde Atatürk Evinde; tüm odalarda seslendirilmiş ayrıntılı anlatım ve arttırılmış gerçeklik videoları sunuluyor. Atatürk Evi sergi salonunda yer alan Milli Mücadele panoraması tablolarının canlandırma animasyonları yer alıyor. Atatürk Evi’nin belli noktalarında 3 boyutlu fotoğraf çekim alanları oluşturulurken Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve savaşta kahramanca savaşan Mehmetçik’e ait 3 boyutlu fotoğraf çektirme imkânı bulunuyor. Arttırılmış gerçeklik portal alanı ile ayrıca Atatürk Evi üst katında yer alan Karargah odasında 25 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Büyük Taarruz planını yaptığı anların animasyonu sergileniyor.

-Kocatepe 30 Bin Ziyaretçi Ağırladı

Her yaştan kişinin Afyonkarahisar’a geldiğinde mutlaka ziyaret ettiği noktalardan olan Büyük Taarruz Karargâh Evi (Atatürk Evi) 25-30 Ağustos tarihlerinde kutlanan Büyük Taarruz Zafer Haftası etkinliklerinde 28 bin 700 kişiyi ağırladı. 2023 yılının ilk 9 aylık süresince ise 80 bin ziyaretçi ağırladı.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyete giden yolu aydınlattığı ve kahraman silah arkadaşlarının fedakâr mücadelesi ile milli mücadelenin fitilini ateşlediği Kocatepe, 2023 yılının Ağustos ayında 30 bin kişinin ziyaretiyle bu topraklar için ne denli kıymetli bir nokta olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.