Afyonkarahisar’da üç gün… / Hüseyin ÖZTÜRK

Hüseyin ÖZTÜRK

Yeni Akit / 21 Kasım 2023

 

Memleketimizi ve insanımızı tanımak için İstanbul ve Ankara dışına çıkmak gerekiyor. Bu iki şehirde pinekleyerek ülke adına konuşulmamalıdır.

Devlet-millet muhalifi her türden medya patron ve uşakları ile “kafes siyasetinden” beslenen ve ülkemizle-milletimizle yüzleşme cesareti gösteremeyen ama oturdukları yerden ahkâm kesen güruhların havanda su dövdüklerini görmek için Anadolu’ya uzanmak elzemdir.

Uluslararası Sinema Derneğinin davetlisi olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi ile valiliğin katkı sunduğu “Milli Sinema Günleri” programı çerçevesinde çalışmalara katıldık ve fırsat buldukça şehri her bakımdan bir kez daha tanıma fırsatı bulduk.

Üç gün boyunca “Milli Sinema” kavramı merkezli icra edilen programda, sinema adamları konuşmalar yaptılar ve düşüncelerini dile getirdiler.

Milli Sinema Günleriyle ilgili olarak Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Anadolu misafirperverliğinin güzel örneklerini gösterdiler.

Afyonkarahisar tarihi geçmişi ve bulunduğu coğrafi konum itibariyle Anadolu’nun kilidi durumundadır. Gitmeyeli bir on yıl olmuş. On yıl içerisinde ikinci bir Afyonkarahisar doğmuş.

Ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine ve büyümesine dair oturdukları yerlerden sürekli karanlık tablo çizenler, Afyonkarahisar’ı ziyaret etmeliler.

Şehrin tarihi kısmını on yıl önce gezmiş ve uzun uzun yazmıştım. Şimdi gördüğümde tarihi alan yeniden restore edilerek, geçmişiyle kucaklaştırılmış.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, tarihi havzayı “Açıkhava Şehir Müzesine” dönüştürmüş. Bir şehre sahip çıkılacaksa böyle çıkılmalıdır.

Afyonkarahisar Belediyesi “Sultan Divani Mevlevihane’si” sorumlusu ve “Başkomutan Tarihi Milli Parkı Alan” kılavuzu, şehrin tarih ve kültür dergisi olan “Taşpınar’ın” editörü Hasan Özpınar, şehri sinemaya aktarılacak senaryo tekniği ile anlattı. Ayrıca tam bir merhum Yücel Çakmaklı raportörü.

Afyonkarahisar, tarih ve kültürel zenginliğinin yanı sıra ekonomide de üst sınırlara çıkmış. Yedi coğrafi bölgemizde yetişen ne kadar meyve-sebze varsa hepsi Afyonkarahisar ve ilçelerinden köylerine kadar yetiştirilmekteymiş.

Hayvancılıkta zaten önde ve İstanbul’un et ihtiyacının yüzde 45’ini karşılamakta imiş.

Hükümetin teşvikleriyle hayvancılığın daha da büyüyeceği söyleniyor ve Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın inceleme ve gözlemlerde bulunması bekleniyor.

Afyonkarahisar’ın altı da üstü de zenginliklerle dolu. Yeter ki, işlenmesi bilinsin. Dağından, taşından, ovasından bereket fışkırıyor.

Aynı coğrafyanın üstünde dünyanın en güzel mermeri üretilirken, altından da yine dünyanın en güzel termal suları şifa dağıtıyor.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün yaptığı araştırmalarda ise pek çok maden yatağı keşfedilmiş. Çalışmaların hızlandırılması arzulanıyor.

Ezcümle:

Ülkesine ve insanına dair mutlu olmak ve güven duymak isteyen vicdan sahibi her insan, öncelikle vatan bildiği topraklarını tanımakla, benimsemekle ve sevmekle yükümlüdür.

Bir memleketin kalkınması; tarihine-kültürüne-eğitimine-sanatına sahip çıkılmasıyla mümkündür. Aksini düşünenler sadece kaybeder ve kaybettirirler.