İlimizde çekilen her film şehrimize katkı sağlıyor

Afyonkarahisar RAM salonunda gerçekleşen tanıtım etkinliği ve belgesel gösterisine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Komutanı Hamza Çömez, İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, araştırmacı yazar Hasan Özpınar, PTT Müdürü Mehmet Örsdemir, İl Dernekler Müdürü Ahmet Nuri Gök ve çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğe katılan Vali Mustafa Tutulmaz, kitabın ortaya çıkmasında emeği ve katkıları olan herkese teşekkür etti.

“Kazanç Afyon’a ve gençlerimize dönecektir”
İlimizin daha çok sinema yapımcıları tarafından tercih edilmesini istediklerini ifade eden Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz: “İlimizin kültürel hayatının geçmişini görmek açısından güzel bir programdayız. Bugün özellikle tarihi derinliği olan İlimize, bir artı sayfa daha katmış olacağız. Gerçekten Hasan Özpınar Bey bu dosyayı bana ilk getirdiğinde bir çırpıda hemen ilk yarım saatlik bölümünü izledim, çok zevk aldım. Umarım sizlerde aynı zevki alacaksınız. Burada hem Afyonkarahisar’ın tarihini görüyoruz, hem de o tarih içerisindeki insan dokusunu görüyoruz. Hem de çevreyi görüyoruz. Geldiğimiz noktada hangi aşamalardan geçtiğimiz de bir tarih silsilesi içerisinde, kısa bir sürede yüz yılı aktarmış olacağız. Tabi sanatla ilgili bölüm bizi daha da ilgilendiriyor. Burada çok güzel bir filim platosu var. Gerek tarihi konaklar, gerekse de Frig Vadisi başta olmak üzere, Eber bölgesi, zaten filimlerin çoğu da bu bölgelerde çekilmiştir. Buralar doğal bir platodur ve bu platoların da çok daha fazla sinema yapımcıları tarafından kullanılmasını istiyoruz. Aslında geçen yılda bunlara benzer birkaç başvuru oldu ama devam etmedi. Geçen yıl Sinan Çetin’in İstasyon Filmi Afyon’da çekildi. Bu yıl da kalan bir kısmı yine İlimiz’de tamamlandı. Ayrıca bizim önümüzdeki süreçte 28 Şubat’ta faaliyete geçecek olan, gösterime girecek olan bir başka filmimiz Geçerken Uğradım şeklinde bir filmimiz daha var. Tamamı Afyonkarahisar’ın desteğiyle ve başta Afjet olarak bizim, sonra iş adamlarımızın desteğiyle, mütevazı bir bütçeyle oluşturulmuş bir film var. Tamamı Afyon’un tanıtılmasına, Afyon’un değerlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılmış bir filmdir. Bu film de bütün Afyon’lular, özellikle ekonomisi iyi olan kişiler ve iş adamları; daha çok kişinin İlimize gelmelerini sağlama yönünde çaba harcamaları, destek vermeleri gerekiyor. Çünkü bu filmin nihai geliri Afyon Eğitim Vakfına bağışlanmıştır. Yine kazanç Afyon’a, gençlerimize dönecektir. Bu kazançla da inşallah önümüzde Afyonumuza daha fazla katkı sağlayacak gençlerimizi yetiştirmiş oluruz” dedi.

“İlimiz’de çekilen her film şehrimize katkı sağlıyor”
Afyonkarahisar’ın diğer şehirlerden aşağı kalır bir tarafı olmadığını belirten araştırmacı, yazar Hasan Özpınar: “Biz bu eseri 2019 yılı itibari ile yüz yıl olarak hesapladık. 1921-1922 yıllarında işgal döneminde yanmış ve yıkılmış bir Afyonkarahisar görüntülenmiştir. Sonrasında ise Atatürk’ün ziyaretleri filme alınmıştır. Derken Türk Sineması Anadolu’ya açılmış ve 1950’li yıllardan itibaren şehrimiz de değişik filmler, belgeseller çekilmiştir. Bir dönem yine dünyaca ünlü yönetmen Elia Kazan Afyonkarahisar’a geliyor ve böyle bir yeri bir daha nerede bulacağım şeklinde cümleleri bulunuyor. Hakikaten baktığımızda da İlimiz tarihi sokaklarıyla, kalesiyle, Frig Vadisiyle pek çok doğal güzelliğiyle bir film de aranan en çok özelliğe, yani pek çok mekâna sahiptir. İlimizde çekilen her film şehrimizin hafızasına, tanıtımına bir katkı sağlıyor. Bugün bir diziyle, bir filmle ziyaretçi akınına uğrayan şehirlerimizin, ilçelerimizin, köylerimizin olduğu malumunuzdur. Afyonkarahisar’ımızın’da bu şehirlerden aşağı kalır bir yanı yoktur. Araştırmalarımız bir kitap, bir makale olarak başladı. Nihayetinde kitapta kalmasın ve bu ulaştığımız nadir görüntüleri sizlerle de paylaşalım istedik. Bu konuda da Hakan Yılmaz hocamızın gayretleriyle de bu belgesel ortaya çıktı. Elimizdeki tüm görüntüleri kısa süreli bu belgeselde kullanmamız imkânsızdı. Bu yüzden kısa görüntülerle yetindik. Çalışmalarımız mutlaka eksiksiz değildir. Yeni ulaştığımız ve yer veremediğimiz diğer görüntüleri de umarım yine daha sonraki gösterimlerde, sizlerle buluşturma imkânım olur”dedi.