Afyonkarahisar’da Demokrat Parti’yi kuran isim: Halil Hilmi Bozca

Halil Hilmi Bozca, TBMM 1. Dönem’de Karahisarı Sahip milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir. 1941-1947 yılları arasında Afyonkarahisar baro başkanlığı yapmıştır.

Bolvadinli olan Halil Hilmi Bozca, Kurucu Meclis’in 351 üyesinden biri olarak seçilse de hastalığı sebebiyle Ankara’ya gidememiş ve meclis çalışmalarına katılamamıştır. Bu nedenle kendi istediğiyle milletvekilliğinden çekildiği anlamına gelen ‘müstafi’ sayılan Bozca, 1946 yılında Afyonkarahisar’da Demokrat Parti’yi kuran isimdir.

Genel Başkanı Celâl Bayar’ın Afyonkarahisar’a ilk gelişinde iki deve birden kestiği bilinen Bozca, Demokrat Parti’nin gördüğü en görkemli töreni yapma başarısını göstermiştir.

Bozca’nın çalışmalarıyla mı bilinmez ancak açık oy, gizli tasnif yöntemiyle yapılan 1946 seçimlerinde Afyonkarahisar’ın 8 milletvekilinin tamamı Demokrat Parti’den seçilmiştir. Ali Çetinkaya’nın seçilmesini engelleyen Afyonkarahisar’daki bu seçim sonuçları, TBMM’inin 8’inci döneminde sadece 66 sandayle kazanan Demokrat Parti için 8 sandalyeli Afyonkarahisar’ın önemini gözler önüne serer.

Kendisi Baro Başkanı olduğu için 1946 seçimlerinde aday olmayan yerine oğlu Hazım Bozca’nın aday olmasını istediği tahmin edilen Halil Hilmi Bozca, 1948’de Demokrat Parti’den alınan istifa ve ihraç kararları üzerine Afyonkarahisar’da Öz Demokrat Partisi kurmuştur. Teşkilâtı hiç bir zaman kurulmayan, Afyonkarahisar’la sınırlı kalan Öz Demokrat Partisi’nin, yayın organı Demokrat Afyon Gazetesi’nin bir dönem sahibi olarak da Halil Hilmi Bozca görülmektedir. Afyonkarahisar’da kurulan ilk siyasi parti Öz Demokrat, 1949’da Millet Partisi’ne iltihak olarak kendiliğinden kapandı.