Gâzi’den Giresunlular’a: “Afyonkarahisar ve Dumlupınar’da sizin uşaklar da vardı”

Engin Serdar DEMİR

giresunblog.com / 3 Mart 2015

19 Eylül 1924 tarihinde ilimizi ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Afyonkarahisar ve Dumlupınar’da sizin uşaklar da vardı” hala bizleri duygulandırmaktadır. Gazinin bu sözünün doğruluğunu da Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde bulunan “Giresunlular Şehitliği” kanıtlar niteliktedir. Belki de ilk defa duyduğunuz bu şehitliği az çok bilme nedenim ise rahmetli dedem Hacı Hafız Rifat DEMİR’in senelerce 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Muharip Gaziler Derneği’nin düzenlediği ziyaretler kapsamında bu şehitliğe giderek, şehitlerimizin başında Kur’an okuması ve bunları bir kültür gibi bana, kardeşime ve kuzenlerime aktarmasıdır.

Şehitlikle ilgili İscehisar Kaymakamlığı’nın internet sitesinde şu bilgiler yer almaktadır; Kurtuluş Savaşı’nda Giresun ve yöresinden gelen gönüllülerden Topal Osman emrindeki 47. Alay 26 Ağustos 1922gece saat 02:30’da başlayıp 36 saat süren taarruzda yunan ordusunu Sivritepe mevkiinden atmıştır. O geceyi 47. Alay bir taburu ile Kabaçkıran , iki taburu ile Dedesivrisi ve Evliya tepelerinde geçirmiştir. Muharebe sırasında şehit olan Giresunluların isimleri şöyledir; Boztepe köyünden Ali oğlu Hsan 1311, Çukur köyünden Mehmet oğlu Hüseyin 1317, Kemaliye köyünden Ahmet oğlu Mustafa 1315, Çiçekli köyünden İlyas oğlu Resim 1316, Sayca köyünden Ahmet oğlu Dursun 1314, Görele-Bağlı Köyünden Mustafa oğlu Yusuf 1311, Keşap-Karabulduk köyünden Şükrü oğlu İbrahim 1315, Yavuzkemal-Hapan köyünden Yusuf oğlu Osman 1314, Bulancak-Uçallı Mahallesinden Hüseyin oğlu Niyazi 1314, Keşap-Halkalı köyünden Salih oğlu Abdullah 1317, Hamurlu köyünden Ahmet oğlu Osman 1316 ve Tatlılı Köyünden Nazım 1316. 47. Alay aynı gün şehitlerini Sivritepe’ye defnedip, bir gün sonra yunan ordusunu kovalamaya devam etmiştir.

1964 yılında Muharipler Birliği üyesi Giresunlu Ahmet Halis ASAL hem savaş alanını gezmek hem de şehit düşen arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için İscehisar’a gitmiş, buraya bir şehitlik yaptırmaya karar vermiştir. Ahmet Halis ASAL’ın teşebbüsü , Giresun Belediye Başkanı Em. Gen. Dr. Ali Rıza ERKAN, Afyon Valisi Ahmet Balkan ile batı menzil komutanlığının yardımıyla 1967 yılında İscehisar ilçesi Doğanlar Köyü Sivritepe mevkiinde Giresunlular Şehitliği inşa edilmiştir. Ahmet Halis ASAL bu şehitlikte kendisine de bir mezar yaptırmış olup, vasiyeti üzerine bir manga askerle resmi tören niteliğinde cenaze töreni ile şehitliğe defnedilmiştir. Giresunlular Şehitliği, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün 14.11.1988 tarih ve 328 sayılı kararı ile 1.grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile ilgili olduğu için, her yıl Ağustos ayında şehitlikte devlet töreni düzenlenmektedir.

Kendisine ait bir kurtuluş günü olmayan ilimizin ve halkımızın başka il ve ilçelerdeki kurtuluş günleri, savaş destanları ile anılmaları hemşehrilerimizin bu vatan uğruna canlarını ortaya koyduklarının göstergesidir. Topal Osman Ağa emrindeki gönüllülerden oluşan 47. Alayın Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi sırasında göstermiş olduğu büyük kahramanlıklar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan ulu önder Gazi Mustafa Kemal’in ilk Muhafız Alayı’nın Giresunlulardan oluşmasını sağlamıştır. Hatta bazı paylaşım sitelerinde de yer alan İngilizlere ait Atatürk Belgesellerinde bizim uşakların yerel kıyafetleriyle yakın korumalık yaptığı da görülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Muhafız Alayı komutanı Topal Osman Ağa’nın bazı çevrelerce vatan haini gibi gösterilmesine göz yummayalım çünkü türküde de bahsedildiği gibi  “Şan verdi memlekete ağam, unutulmasın adı, Topal Osman dediğin adam bu vatanın evladı”…

Unutmayalım ki; Karadeniz’de ve tüm yurtta bu kadar başarısı olan ancak şimdilerde bir gerileme içerisinde olan güzel şehrimizin tekrar adından bahsettirmek ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürümüzü canlandırmak bizim elimizde…

Dipnot:

T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi internet sitesinde yer alan 19 Eylül 1924 tarihinde Giresun’u ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri:

  • Ey genç! Bütün memleketin gençliğine tercüman olan kıymetli sözlerinden son derece mutlu oldum. Gerçeğin göstergesi olan Giresun gençliğini tebrik ederim.
  • Afyonkarahisar ve Dumlupınar’da sizin uşaklar da vardı. Bundan dolayı rahat ve mutlu olabilirsiniz. Memleket bu sözleri söyleyen gençlikle gurur duyacaktır.
  • Bu memleketin gençliği, hakkımda çok büyük güler yüz gösterdi. Bu kadar hak ettiğimi bilmiyordum.
  • Arkadaşlar! Bu memleketi ve bu milleti yüzyıllardan beri kötü duruma getirenler çoktan ölmüştür. Bütün gençlik buna inanmalıdır.
  • Bizim kanımız akmadıkça bunlar bir daha geri gelmeyecektir.

1923, Giresun Halkevi Yayını 1933; 24 Eylül 1924 tarihli Işık Gazetesinden aktarılma.

Kaynak link: https://giresunblog.com/afyon-iscehisar-giresunlular-sehitligi/ (Erişim:24.10.2019)