Afyonkarahisar’ın yeni gözde tatlısı: Vişneli – kaymaklı ekmek kadayıfı

Beyza AY FİDANCI

Akşam Gazetesi – Cumartesi

Son yıllarda daha fazla önem kazanan, ‘Türkiye’nin Termal Başkenti’ ünvanına sahip Afyonkarahisar, başta Karahisar Kalesi’nin yanı sıra yüzyıllardır alın teri ve göz nuruyla süregelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, doğal güzellikleriyle, kaplıcalarıyla ve tabii ki mutfağıyla en gözde kentlerimizdendir.

Eski ile yeninin harmanlanmasından oluşan bir şehir olarak tanımlayabileceğimiz Afyonkarahisar, adını yerden 226 metre yüksekliğe sahip olan, geçmişi MÖ 1300’lü yıllara dayanan kaleyle birlikte, II.Selim döneminde yörede yetiştirilen afyondan almıştır.

Anadolu’nun en şirin kentlerinden Afyonkarahisar aynı zamanda vişnenin, kaymağın da anavatanı…

Nefis bir tat olan ‘Vişneli ekmek kadayıfı’ her ne kadar Afyonkarahisar’a ait olsa da ülkemizin her bölgesinde en sevilen tatlılarımızdan. Genellikle sade yapılır ve üzerine konulan kaymak, ekmek kadayıfının vazgeçilmez tamamlayıcısıdır. Afyon’da ekmek kadayıfı hamuru ise şerbetlenmemiş olarak satılır. Pastanelerde genellikle şerbetlenmiş ve tüketime hazır satışı yapılmaktadır. 

MALZEMELER
l 1 adet hazır ekmek kadayıfı 
l 1 kilo toz şeker l 1 litre vişne suyu
l 1 kilo vişne l Kaymak


HAZIRLANIŞI
1 litre vişne suyu ve 1 kilo vişne 1 kilo toz şekerle birlikte pişirilerek şerbeti hazırlanır.Hazır ekmek kadayıfı içme suyuyla iyice ıslatılıp biraz bekletilerek kabarması sağlanır.Kabarınca alt kısmından şerbetini daha kolay çekmesi için bıçakla çarpı yapılır. Tepsiye alınıp ocağa konur. Üzerineyavaş yavaş sıcak vişneli şerbet yedirilir. Pişme süresi boyunca tepsinin kenarında biriken şerbetten kepçeyle alıp üzerine bırakmanız gerekir. Kürdanla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.